Η Θάλεια Δραγώνα και η Άννα Φραγκουδάκη, καθηγήτριες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και υπεύθυνες για το πρόγραμμα “Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων” που εφαρμόζεται από το 1997 έως τώρα στα παιδιά της μειονότητας, επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) και συναντήθηκαν με την ηγεσία του, μεταδίδει η τουρκόφωνη ιστοσελίδα GUNDEM.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με ανακοίνωσή του ο BTAYTD αναφέρει πως οι υπεύθυνες του προγράμματος, που είναι γνωστό ως “Πρόγραμμα Φραγκουδάκη”, ενημέρωσαν λεπτομερώς σχετικά με αυτό.
Αναφέρεται πως η Φραγκουδάκη και η ομάδα της ενημέρωσαν σχετικά με τις δράσεις τους που απευθύνονται σε μειονοτικούς μαθητές, νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, αλλά και σε ενήλικες και γονείς.
Η Φραγκουδάκη και η Δραγώνα ανέφεραν πως έχουν ετοιμάσει και ένα ΤουρκοΕλληνικό λεξικό για τα μειονοτικά σχολεία αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το υπουργείου Παιδείας.
Οι Φραγκουδάκη και Δραγώνα έδωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του προγράμματος.
Στην συνάντηση που έγινε στον BTAYTD, οι διοίκηση του συλλόγου εξέφρασε δυσαρέσκειά της για τα βιβλία ελληνικών που χρησιμοποιούνται στα μειονοτικά σχολεία.
Στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται τα εξής: “Ως σύλλογος λόγω των μέχρι τώρα εργασιών του προγράμματος, τέθηκε ανοιχτά πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Μια αναγκαιότητα που όλοι δέχονται είναι πως πρέπει στο σχολείο να στηρίζονται ισότιμα τα τουρκικά και τα ελληνικά. Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικούντες του συλλόγου υπέβαλλαν ιδέες σχετικά με την επίλυση θεμάτων που έχει το υπάρχον πρόγραμμα”.
Στην συνάντηση οι υπεύθυνες του προγράμματος “Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων” εξέφρασαν την πρόθεση τους για συνεργασία με τον σύλλογο και για αναζήτηση μαζί τους δρόμων επίλυσης των θεμάτων.
Η ιστοσελίδα Τουρκικά Νέα, που μετέφρασε την είδηση, ρωτάει σε σχόλιό της εάν οι κυρίες Δραγώνα και Φραγκουδάκη δεν άκουσαν ποτέ πως ο εν λόγω σύλλογος λειτουργεί σαν βραχίονας της πολιτικής του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. “Δεν έχουν ακούσει πως εκκρεμούν δικαστήρια για τα παράνομα νηπιαγωγεία που λειτουργούσαν; Όταν αυτές που είναι υπεύθυνες του προγράμματος, τους επισκέπτονται δεν νομιμοποιούν τον προξενόφρονα αυτό σύλλογο στα μάτια όλης της μειονότητας;”, αναρωτιούνται τα Τουρκικά Νέα.