Με την ολοκλήρωση του προγράμματός του, σήμερα, στο Σικάγο, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για την Ουάσιγκτον όπου το απόγευμα συναντάται με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αύριο, Τρίτη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες, επενδυτές, ομογενειακές οργανώσεις και Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ χτες το βράδυ είχε δείπνο εργασίας με Ομοσπονδιακούς και Πολιτειακούς Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, και ομογενειακές οργανώσεις.
Σήμερα Δευτέρα, στις 08:30 το πρωί (16:30 ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs. Στις 10:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), επισκέπτεται το 1871 Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center, όπου θα ξεναγηθεί από τον CEO, Howard Tullman. Στις 11:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) συναντάται με τον δήμαρχο του Σικάγου, Rahm Emmanuel, με τον οποίο θα επισκεφθούν τον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk, ενώ στις 12:15 (20:15) θα έχει συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόις, Bruce Rauner.
Ο πρωθυπουργός και η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον περί τις 16:40 (23:40 ώρα Ελλάδας) και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 17:30 (00:30) τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις 20:00 (03:00 ώρα Ελλάδας) οι οργανώσεις AHI και ΑΗΕPA θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού.
Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις προοπτικές της
Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις προοπτικές της καταγράφηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο δείπνο εργασίας που διοργανώθηκε νωρίτερα στο Σικάγο, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή Αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της ελληνικής ομογένειας.
Στο δείπνο εργασίας, με μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου και εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά την ελληνική ομογένεια, αλλά και τους αξιωματούχους της πόλης του Σικάγου, για την υποδοχή και τη φιλοξενία κατά την παρουσία του στην πρωτεύουσα του Ιλινόι.
Αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα το επόμενο διάστημα, «ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση» και υπογράμμισε τις σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας τον ρόλο αρωγού που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα, δεδομένης της σταθερής συμμαχίας και των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή μνεία στις περιφερειακές εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία ενισχύει τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες – ειδικά με τις τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις – αλλά και ευρύτερα, όμως παράλληλα συνιστά απαρέγκλιτη αρχή η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Στο δείπνο εργασίας συμμετείχαν μέλη του Κογκρέσου από την Πολιτεία του Ιλινόι, που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισαν, επίσης, τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς προς την Ελλάδα, αλλά και τον πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, έπειτα από μια επίπονη κρίση.
Συγκεκριμένα, οι κύριοι Danny Davis, Peter Roskam, Brad Schneider και η κυρία Brenda Kelly, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Πολιτείας του Ιλινόι, αναφέρθηκαν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτά για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της αμερικανικής πλευράς στο κομμάτι των επενδύσεων, για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, σε μια σειρά από τομείς, με εξαιρετική σημασία να αποδίδεται στην ενεργειακή συνεργασία.
Στο δείπνο παραβρέθηκε, επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ, τέλος, υπογράμμισε την επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Σικάγο.
«Greek Comeback»: Ο Αλέξης Τσίπρας πείθει την Αμερική ότι η Ελλάδα επανέκαμψε
Ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στην Ελλάδα, δεδομένου του νέου ευνοϊκού πλαισίου που υπάρχει στον τομέα των παραγωγών στη χώρα μας, καταγράφηκε κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Cinespace Film Studios και τη συνάντησή με τον πρόεδρό τους στον Καναδά και το Σικάγο, Στέλιο Μιρκόπουλο και Άλεξ Πίσιος.
Οι ισχυροί άνδρες της μεγάλης εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις ελληνικές ενέργειες που έχουν γίνει ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα.
«H Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία, αφού διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική», τόνισε στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνάντηση τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Τέρενς Κουίκ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ από ελληνικής πλευράς τονίστηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει μια χώρα υποδοχής επενδύσεων στο πεδίο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (κινηματογράφος, τηλεόραση κτλ.), αρχής γενομένης από την πρόσφατη θεσμοθέτηση του μέτρου της επιδότησης οπτικοακουστικών έργων (νόμος 4487/ 2017) στα πλαίσια λειτουργίας του Εθνικού κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ).
Η ελληνική πλευρά επισήμανε επίσης ότι για την εφαρμογή του μέτρου έχουν δεσμευτεί κονδύλια της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια.
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα διαθέτει χαρακτηριστικά που την καταστούν ελκυστική για την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων, όπως η ηλιοφάνεια, η εναλλαγή τοπίου, τα μνημεία, οι τουριστικές υποδομές κτλ.
Ωστόσο, παρόλα αυτά έως σήμερα δεν υπήρχε κανενός είδος κίνητρο προς την διεθνή και εγχώρια κοινότητα παραγωγών και δημιουργών με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία απλοποίησης των διαδικασιών κινηματογράφησης και της παροχής πρόσθετων κινήτρων φορολογικού χαρακτήρα στο άμεσο μέλλον από τα συναρμόδια υπουργεία.
Στην αρχή της συνάντησης, ο πρόεδρος των Στούντιο στο Τορόντο, Στέλιος Μιρκόπουλος (σ.σ. θείος του Άλεξ Πίσιος και του αντιπροέδρου της εταιρείας Δημήτρη Μιρκόπουλου) ενημέρωσε για το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η «οικογενειακή επιχείρηση» των Cinespace Studios.
«Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι για τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών-κινηματογροάφου να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Στέλιος Μιρκόπουλος.
Ο Άλεξ Πίσιος είπε ότι «οκτώ χρόνια πριν στο Σικάγο έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά τώρα έχουμε μια τεράστια βιομηχανία φιλμ που παράγει 7.500 θέσεις εργασίας και φέρνει 3 δισ. δολάρια για το κράτος».
Για να προσθέσει ότι «μετά τη συνάντηση μας με τον πρωθυπουργό σήμερα, νιώθουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να το κάνουμε επίσης στην Ελλάδα και ανυπονομούμε για το μέλλον».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μιρκόπουλος τόνισε ότι η βιομηχανία κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής αποτελεί μια τεράστια μηχανή ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που κάποιες παραγωγές μπορεί να έχουν».
Ποια είναι τα Cinespace Film Studios
Τα κινηματογραφικά στούντιο «Cinespace» αποτελούν από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ μετά από εκείνα που εδρεύουν στο Λος Άντζελες, διαθέτουν στις εγακαταστάσεις τους 30 stages (το καθένα από τα οποία μπορεί να περιλαμβάνει και πέραν του ενός set), ενώ διαθέτουν και 20 επιπλέον stages στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τορόντο του Καναδά.
Τα Cinespace Film Studios έχουν κάνει πολλές από τις μεγαλύτερες παραγωγές ταινιών αλλά και τηλεοπτικών σειρών που έχουν συναντήσει εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στο κινηματογραφικό κοινό παγκοσμίως, όπως το μιούζικαλ «Chicago», η πρόσφατη «Πομπηία», «Divergent» ορισμένα «blockbuster» όπως «Transformers» και ορισμένα «επεισόδια» του «Resident Evil». Επίσης την πασίγνωστη σειρά «Empire» και τα: «Chicago P.D.» και «Chicago Fire».
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερουσιαστή Ντικ Ντέρμπιν
Η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, οι προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας, οι περιφερειακές εξελίξεις και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ενέργεια, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερουσιαστή Ντικ Ντέρμπιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που είχε η Ελλάδα το 2015 από τις ΗΠΑ και η οποία σήμερα είναι ακόμα πιο ισχυρή στην πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας.
Σε αυτό τον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, γεγονός που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αποτυπώθηκε στη συνάντηση με τον Γερουσιαστή Ντέρμπιν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε συζήτηση για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται εκτενώς στην αναπτυξιακή πορεία στην οποία βρίσκεται πλέον η χώρα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γερουσιαστής του Ιλινόι τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη να υπάρξουν αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για γεωπολιτικούς.
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση στα θέματα που αφορούν την ενέργεια, με δεδομένο το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς.
Τέλος, τονίστηκε ότι το Σικάγο ήταν μια πόλη που ξεπέρασε δυσκολίες του παρελθόντος, καταφέρνοντας να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, επομένως υπάρχουν πολλά που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από αυτό το παράδειγμα.
Το Σάββατο βράδυ, ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε δείπνο εργασίας με επιχειρηματίες και επενδυτές, όπου καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον ως προς την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η κυβερνητική αποστολή που τον συνοδεύει στο Σικάγο Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πάνος Καμμένος και Τέρενς Κουίκ.
«Η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τα ζητήματα που προκαλούν εμπόδια.
Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου δύο ώρες, συμμετείχαν δώδεκα επιχειρηματίες-εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του Σικάγο, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate,τις αερομεταφορές, τα funds, τα start up.
Το κλίμα που φέρεται να χαρακτήρισε τη συνάντηση θα μπορούσε να αποδοθεί με τη φράση «Greek comeback» που χρησιμοποίησαν αρκετοί συμμετέχοντες, και την οποία χρησιμοποίησε στο τέλος της συζήτησης και ο πρωθυπουργός.
«Greek Comeback»
Κοινή διαπίστωση από τη συνάντηση εργασίας είναι -όπως προκύπτει από ενημέρωση από την πλευρά των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν-, ότι ενδιαφέρονται να αποτελέσουν επενδυτές και πρεσβευτές προσέλκυσης επενδύσεων για τη χώρα μας.
Στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός όπως ανέφεραν πολλοί εξ αυτών, της διαπίστωσης ενός «greek comeback», μιας επιστροφής της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισημάνθηκε ως ιδιαίτερα θετικό και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ήρθε στο Σικάγο για να απευθύνει απλά μια ομιλία, αλλά να συζητήσει και να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία.
Κατά την ίδια ενημέρωση, οι εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών και επιχειρήσεων ζήτησαν να έχουν τακτική επαφή (να υπάρξει follow up) και δήλωσαν έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως μια «συμμαχία» με την κυβέρνηση.
Οι εκπρόσωποι funds είπαν ότι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων στον δρόμο της προς την έξοδο στις αγορές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλοι τοποθετήθηκαν και έθεσαν ερωτήσεις, τόσο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν όσο και οι επιχειρηματίες και επενδυτές.
«Αφήνουμε πίσω την κρίση και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σειρά παρεμβάσεων καθώς η συζήτηση είχε τη μορφή συνάντησης εργασίας με πλήθος ερωταπαντήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Στην εισαγωγική τοποθέτηση του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας, ειδικότερα, τη θετική δημοσιονομική πορεία, την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αναφορά στην εκτίμηση για κλείσιμο άνω του 2% το 2017, και έκανε αναφορά στην οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης και τόνισε την προσήλωση της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Επ’ αυτού επισημάνθηκε και η δημιουργία πρόσφατα της ειδικής task force στην οποία είναι ο ίδιος επικεφαλής.
Επιπλέον, τόνισε τις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, για την πρόβλεψη που υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο για 12 χρόνια σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις.
Επίσης, ανέφερε ότι βασική συνισταμένη της λογικής που έχει η κυβέρνηση για να προχωρούν οι επενδύσεις, είναι ότι γίνονται μέσα σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, καθιστώντας επισφαλείς πάρα πολλές επενδύσεις.
«Η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι το 2016 έκλεισε με θετικό ρυθμό δεκαετίας.
Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ως προς τις επενδυτικές προοπτικές: η γεωγραφική και η γεωστρατηγική θέση της, καθώς επίσης και η παρουσία της στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.
Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά στις προοπτικές και το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αναμφισβήτητα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, γεγονός που παρέχει και ασφάλεια στους επενδυτικές.
Η ομογένεια βάση της δόμησης και αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η παρουσία της ομογένειας εδώ είναι η βάση πάνω στην οποία έχουν δομηθεί και αναβαθμιστεί ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναφέρθηκε στη σημασία που είχε η επίσκεψη και του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα τον Νοέμβριο, και πως η επίσκεψη που θα έχει τώρα στον Λευκό Οίκο, είναι στα πλαίσια της αναβάθμισης των σχέσεων και του θετικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα.
«Η Ομογένεια είναι ο ισχυρότερος συνδετικός μας κρίκος με τις ΗΠΑ και ο πιο σημαντικός πρεσβευτής της χώρας μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter μετά τη συνάντηση.
Τι λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που συμμετείχαν στη συνάντηση
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Glide Path που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ενέργειας και ιδιαίτερα της καθαρής ενέργειας, Kevin Johnson, δήλωσε εξαιρετικά ενθαρρυμένος από την «προσήλωση» και τη «μεγάλη σοβαρότητα» που διαπίστωσε να επιδεικνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός για την ανάπτυξη των τομέων της καθαρής ενέργειας, της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποτελέσει ηγετική δύναμη στις ΑΠΕ, στο φυσικό αέριο, στην περιοχή της Ευρωζώνης», αναφέρει.
Προσθέτει ότι παρακολουθεί την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία, σχολιάζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής ως προς το πού βρισκόταν η ελληνική οικονομία, πού βρίσκεται τώρα και πού εκτιμά ότι θα βρίσκεται.
Ικανοποίηση για την ευκαιρία που είχε, όπως αναφέρει, να συζητήσει για τις προοπτικές στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύνουσα σύμβουλος της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας αερομεταφορών United Airlines, Mary Barnicle.
Επισημαίνει ότι η εταιρεία είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες της με την ελληνική αγορά καθότι εξυπηρετεί τη γραμμή Νέα Υόρκη-Αθήνα τη θερινή περίοδο.
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός μοιράστηκε πολύ θετικές πληροφορίες για την ελληνική οικονομία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν: Endy Zemenidis (executive director HALC), Anthos Chrysanthou (tech startup translate.com), Richard Driehaus (Driehaus Capital), Martin Cabrera (Cabrera Capital), Maria Pappas (Treasurer of Cook County), Μary Barnicle (United Airlines), Michael Marks (managing director Cushman and Wakefield), Aaron Rice (Baker McKenzie), Ted Diamantidis (Diamond Importers), Kevin Johnson (Glidepath Solutions president, Clean Capital Board), Demetri Eliopoulos (managing director RMB Capital), Elias Boufis (Driehaus Private Equity).