Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο μυαλό του Πούτιν: Μια «ενδιάμεση» στιγμή που του δίνει την αίσθηση ότι έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Στο μυαλό του Πούτιν: Μια «ενδιάμεση» στιγμή που του δίνει την αίσθηση ότι έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Ουκρανία, Ρωσία, Τζο Μπάιντεν,

Μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η Ρωσία προέβησαν σε ξεχωριστές -αλλά σημαντικές- κινήσεις με στόχο να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, δύο μήνες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Υπάρχει η αίσθηση ότι η Μόσχα μεγιστοποιεί τα κέρδη της και ότι ο Μπάιντεν εγκαταλείπει τις από καιρό κόκκινες γραμμές που έχει θέσει εδώ και καιρό, πριν ο Τραμπ προσπαθήσει να υλοποιήσει την αξίωσή του να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες, όπως γράφει το βρετανικό BBC.

Η Ουκρανία έχει ήδη ενεργήσει, μετά την απόφαση του Μπάιντεν να αφήσει το Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Atacms βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να κρατήσει τα εδάφη του στα ανατολικά, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να στείλει και νάρκες κατά του προσωπικού ως μέρος της νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 300 εκατ. δολαρίων.

Αυτό που ώθησε τον Μπάιντεν να αλλάξει γνώμη φαίνεται ότι ήταν η άφιξη χιλιάδων Βορειοκορεατών που αναπτύχθηκαν στη γραμμή του μετώπου, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ως «μαζική κλιμάκωση».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο αύξησε ακόμα περισσότερο την ένταση χαλαρώνοντας τους όρους χρήσης των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Ρώσος σχολιαστής ανέφερε ότι ο Πούτιν μπορεί να βλέπει την τρέχουσα κατάσταση ως μια «ενδιάμεση» στιγμή που του δίνει την αίσθηση ότι έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική της επίθεση στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

«Όλα συνδέονται», λέει ο Mykhaylo Samus, επικεφαλής του ερευνητικού δικτύου New Geopolitics Research Network στην Ουκρανία.

Υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει αποθηκεύσει εκατοντάδες πυραύλους Iskander και Kinzhal εδώ και εβδομάδες, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει πλήγματα και να στείλει έτσι ένα ψυχολογικό μήνυμα ενόψει της μεταβίβασης της εξουσίας στην Ουάσινγκτον.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μπορεί να γλίτωσε την Τετάρτη, αλλά το μήνυμα πέρασε.

«Όλα αφορούν την προετοιμασία για μια ισχυρή θέση στις συνομιλίες με τον Τραμπ, για να καταλάβουμε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς και ότι όλα εξαρτώνται από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι».

«Υπάρχει σαφώς μια προσπάθεια ενόψει της επιστροφής του Τραμπ να ισχυροποιήσουν τη θέση τους», συμφωνεί η Jade McGlynn, από το τμήμα πολεμικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου.

Η ίδια εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς το ότι είναι δυνατή μια συμφωνία με τον Πούτιν, σημειώνοντας ότι τελικά ο στόχος του είναι να υποτάξει τον νοτιοδυτικό γείτονα της Ρωσίας.

Την Τρίτη συμπληρώθηκαν 1.000 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν αδιάκοπες επιθέσεις σε μια προσπάθεια να καταλάβουν βασικούς κόμβους στην ανατολική Ουκρανία.

Η διάθεση στη Μόσχα φαίνεται να είναι ότι «είναι θέμα χρόνου να βρεθεί η Ουκρανία στα χέρια της», λέει η Tatiana Stanovaya του Carnegie Russia Eurasia Center.

Από τον Ιανουάριο, ωστόσο, ο Πούτιν θα πρέπει να εξετάσει άλλους παράγοντες, όπως λέει:

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι πλέον υπεύθυνος για την κατάσταση.

»Αν ο Πούτιν κλιμακώσει τον πόλεμο, μπορεί να επιδεινώσει τις πιθανότητες για μια συμφωνία.

»Θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτος, πιο ανοιχτός σε διαφορετικές επιλογές».

Σχετικά άρθρα