Βέβαιος ότι το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία αλλάζει εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και τόνισε ότι η οικονομία από τη βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης.
Παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τον ρυθμό και την ένταση της ανάκαμψης -αν θα είναι 1,5% ή 2%- όμως κανείς πλέον, «ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση θέλω να πιστεύω, δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτήν την αλλαγή τάσης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «η έρευνα και η καινοτομία για την κοινωνία» που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις αυτές υποστηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τερματισμό των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018, την επιτάχυνση του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας που έχει επιβληθεί στη χώρα και το σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Έκανε λόγο για ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης με χαρακτηριστικά μια νέα παραγωγική ταυτότητα συμβατή με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, μια βιώσιμη οικονομική δομή με αύξηση της μεταποιητικής βιομηχανίας και των εξαγωγών στη σύνθεση του ΑΕΠ, μια ανάπτυξη συνεργασιών και πολιτικών για συγκεκριμένους κλάδους και μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι αναγκαία και μια ανανεωμένη λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εργασιακά λέγοντας ότι η εργασιακή «ζούγκλα» δεν αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά μοχλό ποιοτικής οπισθοδρόμησης και παγίδευσης της οικονομίας σε δραστηριότητες χαμηλής ειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας.
«Στο δικό μας σχέδιο, η αναβάθμιση της εργασίας καταλαμβάνει κεντρική θέση. Και αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή.
»Στόχος μας είναι η αναπτυξιακή δυναμική να έχει την εργασία και τη γνώση στον πυρήνα της» είπε και πρόσθεσε: «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δεν μπορεί να στηριχθεί στα συντρίμμια της εργασίας, αλλά στην αυξημένη απασχόληση, τις ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε ένα περιβάλλον σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και θέσπισης κανόνων προστασίας τους από την εργοδοτική αυθαιρεσία».
Υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί το ποιοτικό άλμα που χρειάζεται η χώρα θα πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία αλλά και την ίδια την κοινωνία.
Για την έρευνα επισήμανε ότι ερευνητές που έφυγαν στο εξωτερικό μπορούν να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα και να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» για τη συνεργασία με διεθνή ερευνητικά κέντρα ενώ τόνισε ότι η έρευνα δημιουργεί καθημερινά νέες δυνατότητες και πεδία καινοτομίας, εφόσον γεφυρώνει τις δυνατότητες που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση με το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό και τις εγχώριες δυνατότητες.
Για την κοινωνία είπε ότι οι δομές κοινωνικής προστασίας και η διαμόρφωση ενός νέου Κοινωνικού Κράτους, στη βάση της καθολικότητας και της ισονομίας, αποτελεί αναγκαία επένδυση και οργανικό συστατικό του αναπτυξιακού σχεδίου.
Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη έχει θεσμοθετηθεί και αναπτύσσεται η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, προανήγγειλε την νομοθέτηση του πλαισίου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς και τις ενεργειακές κοινότητες, ενώ γνωστοποίησε ότι στη φάση του σχεδιασμού βρίσκεται η δημιουργία σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων.