Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τον Μπασάρ Αλ Άσαντ επισκέφθηκε ο Προκαθήμενος της Μελχίτικης Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας

Τον Μπασάρ Αλ Άσαντ επισκέφθηκε ο Προκαθήμενος της Μελχίτικης Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Ισλαμιστές, Καθολική Εκκλησία, Μελχίτης Πατριάρχης Αντιόχειας και Πάσης Ανατολής Τζόσεφ Άμπσι, Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία, Μπασάρ αλ Άσαντ, Ρωμιοί της Αντιοχείας, Συρία, Τζιχαντιστές, Φωτογραφίες, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δέχθηκε την Τρίτη στη Δαμασκό αντιπροσωπεία ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου της Μελχίτικης Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο νεοεκλεγείς Μελχίτης Πατριάρχης Αντιόχειας και Πάσης Ανατολής Τζόσεφ Άμπσι.

Ο Γιούσεφ ή Τζόσεφ (Ιωσήφ) Άμπσι εκλέχτηκε Πατριάρχης των Μελχιτών στις 21 Ιουνίου 2017.

Κατά τη συνάντηση του Σύρου Προέδρου με τους Μελχίτες ιεράρχες συζητήθηκε κυρίως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, του οποίου η έκβαση θα είναι καθοριστική, όπως ειπώθηκε, για τη μοίρα όχι μόνο της Συρίας αλλά και όλης της Μέσης Ανατολής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σύρος Πρόεδρος τόνισε ότι ο συριακός λαός κατάφερε να πετύχει στον πόλεμο ενάντια στους τρομοκράτες χάρη στη σταθερότητά του και στην ισχυρή του απόφαση να κρατήσει τη Συρία ενωμένη, προστατεύοντας τις δημογραφικές και θρησκευτικές διαφορετικότητες που χαρακτηρίζουν τη Συρία εδώ και αιώνες.

Ύμνησε επίσης και τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας σε αυτό τον πόλεμο, τη βοήθεια που προσφέρει στους πολίτες που έχουν ανάγκες, προσθέτοντας ότι αυτή της η συνεισφορά είναι σημαντική για την ενότητα της Συρίας.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Τζόσεφ Άμπσι και οι άλλοι ιεράρχες της αντιπροσωπείας, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον συριακό λαό που προστατεύει την Εκκλησία και τις αξίες της ως μέρος της δικής του κληρονομιάς και δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι η Συρία θα στεφθεί νικήτρια ενάντια στους τρομοκράτες, με την ειρήνη και τη σταθερότητα να επιστρέφουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ποια είναι η Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία

Η Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία είναι μια Εκκλησία που γεννήθηκε στη Συρία.

Ονομάζονται Μελχίτες, που σημαίνει «βασιλικοί» – «αυτοκρατορικοί», διότι ασπάζονται το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, που ήταν η πρωτεύουσα του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους.

Οι Σύροι μονοφυσίτες χριστιανοί, που αποσχίστηκαν από την Εκκλησία Κωνσταντινούπολης το 451 μ.Χ., αποκαλούσαν «Μελχίτες» που στα συριακά σημαίνει «βασιλικοί», δηλαδή «βασιλόφρονες», όσους συμπατριώτες τους ή Ελληνορωμαίους κατοίκους της Συρίας παρέμειναν πιστοί στο αυτοκρατορικό – βασιλικό Ορθόδοξο Δόγμα και μετά την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας.

Στην πραγματικότητα ο μονοφυσιτισμός ήταν περισσότερο μια «αίρεση» με πολιτικά κίνητρα και αποσκοπούσε στην εθνική ανεξαρτησία των λαών της Ανατολής από τη Νέα Ρώμη – Κωνσταντινούπολη.

Μονοφυσίτες είναι οι Αρμένιοι, οι Αιγύπτιοι (Κόπτες), οι Αιθίοπες, οι Ασσύριοι (Αραμαίοι) σε Συρία και Ιράκ.

Όλοι αυτοί έγιναν μονοφυσίτες ώστε να ιδρύσουν εθνικές εκκλησίες που να μην ελέγχονται από τον βασιλικό θρόνο της Πόλης.

Όσοι παρέμειναν Ορθόδοξοι, σύμφωνα με το δόγμα της Κωνσταντινούπολης, αποκαλούνταν από τους σχισματικούς «βασιλόφρονες».

Με τον καιρό και μετά την κατάκτηση της Συρίας από τους Άραβες, οι Ορθόδοξοι έπαψαν να αποκαλούνται «Μελχίτες» και κυριάρχησε να τους λένε «Ρουμ», δηλαδή Ρωμηούς – Ρωμαίους.

Να σημειωθεί εδώ και οι μονοφυσίτες, αν και αναγνωρίζουν μόνο τις τρεις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους, επίσης αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι. Είναι η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι άλλη από την Ελληνορθόδοξη (εκεί τη λένε Ρωμαϊκή – Ρωμαίηκη) Εκκλησία που υπάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Μελχίτες, δηλαδή “βασιλικοί – βασιλόφρονες” γιατί παρέμειναν πιστοί στο βασιλικό δόγμα της Κωνσταντινούπολης και στον αυτοκρατορικό θρόνο.

Γιατί και Ελληνική; Η επίσημη απάντηση που δίδεται είναι ότι η εν λόγω Εκκλησία λέγεται και Ελληνική επειδή λειτουργεί στα Ελληνικά και όχι στα Συριακά.

Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, διότι σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν και στα αραβικά. (Να εξηγήσουμε ότι άλλα είναι τα αραβικά από τα Συριακά, τα Συριακά είναι η αραμαϊκή γλώσσα που διατηρούν οι μονοφυσίτες).

Η συγκεκριμένη Εκκλησία λέγεται και Ελληνική επειδή το ποίμνιό της αποτελείται από απογόνους Ελλήνων και Ελληνορωμαίων αποίκων της Συρίας από την αρχαιότητα.

Βεβαίως η Μελχίτικη Εκκλησία στα αραβικά λέγεται Kanīsat ar-Rūm al-Malakiyyīn al-Kāṯūlīk, η λέξη Rūm σημαίνει ρωμαϊκή (βυζαντινή), αλλά οι ίδιοι σκοπίμως στα αγγλικά μεταφράζουν το ρωμηός σε Έλληνας (το όνομα Έλληνας στα αραβικά είναι «γιουνάν», δηλαδή Ίωνας) γιατί θέλουν να τονίσουν ότι έχουν ελληνική και ελληνορωμαϊκή καταγωγή, δεν είναι Σύροι Αραμαίοι ή Ασσύριοι όπως οι μονοφυσίτες, ούτε Άραβες φυσικά.

Λέγεται και Καθολική, διότι αυτοί οι Ορθόδοξοι Έλληνες είναι ουνίτες (ενωτικοί), δηλαδή αναγνωρίζουν ως προκαθήμενό τους τον Πάπα της Ρώμης και όχι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ενώ διατηρούν πλήρως το λειτουργικό και το δόγμα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Μελχίτης Πατριάρχης Αντιόχειας κατά την επίσκεψή του στο ποίμνιό του στη Δαμασκό.

Οι συγκεκριμένοι χριστιανοί πέρασαν στην πλευρά της Ρώμης το 1729, σχετικά πρόσφατα δηλαδή, εξαιτίας της σύγκρουσης του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία του Γ΄ και του πατριάρχη Αντιόχειας Κύριλλου ΣΤ΄.

Ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης δεν αναγνώρισε την ενθρόνιση του Κύριλλου στην Αντιόχεια και ξέσπασε μεταξύ τους πόλεμος που έγινε σχίσμα.

Η Κωνσταντινούπολη έστειλε άλλον ιερέα να καθίσει στον θρόνο της Αντιόχειας και ο Κύριλλος κυνηγημένος ακόμα και από τον Σουλτάνο, που με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχαν κοινή γραμμή, κατέφυγε στον Πάπα Βενέδικτο τον XIII, ο οποίος και τον αναγνώρισε στον θρόνο του, με τον όρο να προσχωρήσει στους ενωτικούς (ουνίτες).

Το ποίμνιο που ακολούθησε τον Κύριλλο στο σχίσμα του 1724 και ενώθηκε με τη Ρώμη το 1729 είναι η σημερινή Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία, την οποία βεβαίως στην Ελλάδα οι περισσότεροι αγνοούν.

Η συγκεκριμένη Εκκλησία, που υπάγεται στη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έχει παγκοσμίως 1.614.604 πιστούς, σε σύνολο 18.775.421 ενωτικών Ορθοδόξων σε όλο τον πλανήτη.

Εάν αναλογιστούμε ότι οι Μελχίτες Έλληνες Καθολικοί είναι απόγονοι ελληνικών και ελληνόφωνων πληθυσμών της Μέσης Ανατολής, μιλάμε για 1.614.604 εν δυνάμει -εάν όχι κανονικούς- Έλληνες στην καταγωγή.

Σχετικά άρθρα