Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν απέρριψε ως “απεχθή” τα συλλυπητήρια του Τραμπ για την επίθεση του ISIS στην Τεχεράνη

Το Ιράν απέρριψε ως “απεχθή” τα συλλυπητήρια του Τραμπ για την επίθεση του ISIS στην Τεχεράνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Ντόναλντ Τραμπ, Τζιχαντιστές,

Απέρριψε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ τα συλλυπητήρια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις χθεσινές επιθέσεις στην Τεχεράνη, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις απεχθείς.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι προσεύχεται για τα θύματα των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά πρόσθεσε ότι «οι χώρες που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία ρισκάρουν να πέσουν θύματα του κακού που αυτές οι ίδιες προωθούν».

Ο Ζαρίφ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter:

«Απεχθής ανακοίνωση του Λευκού Οίκου… Ο ιρανικός λαός απορρίπτει τέτοιες αμερικανικές εκδηλώσεις φιλίας».

Παρά τα συλλυπητήρια της Ουάσινγκτον, η αμερικανική Γερουσία προώθησε νομοθεσία για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, εν μέρει για την «υποστήριξη ενεργειών διεθνούς τρομοκρατίας» από το ιρανικό καθεστώς.

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας αντιτείνουν ότι ο εχθρός τους στην περιοχή και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, ευθύνεται για την χρηματοδότηση και την εξάπλωση του εξτρεμισμού που υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.

Οι έξι δράστες των χθεσινών επιθέσεων ήταν Ιρανοί, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ρεζά Σεϊφολαχί.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει απειλήσει να εντείνει την στρατολόγηση μελών του εντός του Ιράν και τον Μάρτιο είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο στην ιρανική γλώσσα με το οποίο απειλούσε να «κατακτήσει το Ιράν και να το επιστρέψει στο σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος όπου ανήκε στο παρελθόν».

Οι σουνίτες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θεωρούν αποστάτες (“αιρετικούς”) τους σιίτες Ιρανούς και η Τεχεράνη έχει μεγάλη συμμετοχή στη μάχη κατά της οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ.

Το Ιράν διαθέτει έναν ευμεγέθη σουνιτικό πληθυσμό στα σύνορά του με το Ιράκ και το Πακιστάν, απ’ όπου επιδιώκει να στρατολογεί μέλη το Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα