Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος έβαλε όμηρο καθολικό ιερέα να εκλιπαρήσει τον Ντουτέρτε για έλεος

Το Ισλαμικό Κράτος έβαλε όμηρο καθολικό ιερέα να εκλιπαρήσει τον Ντουτέρτε για έλεος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αμπού Σαγιάφ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ισνιλόν Χαπιλόν, Τζιχαντιστές, Φιλιππίνες,

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην πόλη Μαράουι, στη νήσο Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, κρατούν τουλάχιστον 200 ομήρους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά κι έναν καθολικό ιερέα, τον π. Τερεσίτο Σουγανόμπ (κεντρική φωτογραφία).

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τους τζιχαντιστές, ο όμηρος καθολικός ιερέας Τερεσίτο Σουγανόμπ απευθύνεται στην κυβέρνηση της χώρας του και ζητά από τον στρατό να αποσυρθεί από την πόλη Μαράουι, την οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές πριν μια εβδομάδα και από την Κυριακή ο στρατός επιχειρεί για να την ανακαταλάβει.

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στις Φιλιππίνες επιβεβαίωσε ότι ο γενειοφόρος άνδρας που βλέπετε στην κεντρική εικόνα, η οποία είναι πλάνο από το βίντεο, είναι ο ιερέας Σουγανόμπ, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν τα όσα είπε είναι λόγια δικά του ή τα έβαλε το Ισλαμικό Κράτος στο στόμα του.

“Θέλουμε να ζήσουμε μια ακόμα ημέρα, θέλουμε να ζήσουμε ακόμα ένα μήνα”, λέει ο καθολικός παπάς στο βίντεο ενώ πίσω του έχει καμμένα και μερικώς γκρεμισμένα κτίρια από τις μάχες.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο όμηρος ιερέας λέει:

“Θέλουμε να ζήσουμε μερικά χρόνια και επικαλούμαι τη γενναιοψυχία σας κύριε Πρόεδρε, την καρδιά σας, ξέρουμε ότι κάτι μπορεί να συμβεί”.

Ο καθολικός επίσκοπος της κυρίως μουσουλμανικής πόλης Μαράουι, Έντουιν Ντε Λα Πένα, αφού επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας στο βίντεο είναι ο ιερέας του, είπε:

“Χάρηκα που τον είδα ζωντανό”, για να εκφράσει στη συνέχεια και τη βαθιά θλίψη του επειδή οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τους ομήρους για να διαπραγματευτούν, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Ο ιερέας ανέφερε επίσης στο βίντεο ότι τον έπιασαν αιχμάλωτο μαζί με έναν καθηγητή από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Μιντανάο, δύο γυναίκες υπάλληλους της εκκλησίας του και επτά δασκάλους.

“Μαζί μας είναι ακόμα περίπου 200 άνθρωποι, ξυλουργοί, οικιακές βοηθοί, παιδιά, νέοι και καθημερινοί χριστιανοί έποικοι”, είπε.

Η κατάληψη της πόλης Μαράουι από το Ισλαμικό Κράτος έγινε στις 23 Μαΐου.

Ήταν η απάντηση-αντίποινα των τζιχαντιστών σε μια αποτυχημένη επιδρομή του στρατού που είχε στόχο να συλλάβει τον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στις Φλιππίνες, Ισνιλόν Χαπιλόν.

Ο Ισνιλόν Χαπιλόν είναι επικηρυγμένος για 5 εκ. δολάρια από τις ΗΠΑ [δείτε εδώ την επικήρυξή του].

Ο Χαπιλόν κατάφερε να διαφύγει από την επιχείριση του στρατού που είχε στόχο τη σύλληψή του και στη συνέχεια διέταξε τους τζιχαντιστές του να καταλάβουν το Μαράουι.

Το Μαράουι έχει πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκους και είναι και το κέντρο της ισλαμικής πίστης στη νήσο Μιντανάο.

Την Κυριακή 28 Μαΐου ο στρατός ξεκίνησε την επιχείριση ανακατάληψης της πόλης και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 30 Μαΐου είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το 70% αυτής.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στις Φλιππίνες έχουν απέναντί έναν στρατό που βομβαρδίζει σφόδρα και όπως καταγγέλλεται δεν υπολογίζει παράπλευρες απώλειες.

Αυτόπτες μάρτυρες έχουν καταγγείλει ότι μεταξύ των Φιλιππινέζων τζιχαντιστών διέκριναν και άνδρες με “αραβικά χαρακτηριστικά”.

Ο στρατός των Φιλιππίνων εκτιμά ότι οι τζιχαντιστές αν και επιτέθηκαν στην πόλη Μαράουι ως αντίποινα στην επιχείριση σύλληψης τους αρχηγού τους, φαίνεται ότι ήταν προετοιμασμένοι για κάποια ευρύτερη επιχείριση, προφανώς είχαν σχεδιάσει επιθέσεις για μέσα στον μήνα του Ραμαζανιού.

Ακόμα, στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής στις μάχες στο Μαράουι τρεις Μαλαίσιοι τζιχαντιστές, ένας Ινδονήσιος και πιθανώς κάποιοι Άραβες, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες και για ξένους τζιχαντιστές.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το Ισλάμ στις Φιλιππίνες

«Μόρο» ονομάζονται οι μουσουλμάνοι των Φιλιππίνων και αποτελούν το 5,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Το Ισλάμ στις Φιλιππίνες έφτασε τον 13ο αιώνα από ιμάμηδες που ξεκίνησαν από τον Περσικό Κόλπο.

«Μόρο» τους «βάφτισαν» οι Ισπανοί, όταν οι Φιλιππίνες ήταν αποικία τους, από την ισπανική λέξη «Μουρ» που σημαίνει «Μαυριτανοί».

Οι ηγέτες των Μόρο κήρυξαν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους συμπατριώτες με τους ρωμαιοκαθολικούς Φιλιππινέζους και ότι αποτελούν άλλο έθνος, διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.

Οι μουσουλμάνοι Φιλιππινέζοι, οι Μόρο, κατοικούν στις νότιες Φιλιππίνες, στα νησιά Μιντανάο, Σούλου και Παλαουάν.

Στα νησιά αυτά είχαν δημιουργηθεί δύο σουλτανάτα, του Μακουιντανάο (1500–1888) και του Σούλου (1405–1915).

Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του νότου πολέμησαν τόσο τους Ισπανούς αποικιοκράτες όσο και τους Αμερικανούς όταν έκαναν τις Φιλιππίνες αποικία τους.

Σήμερα συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση των Φιλιππίνων.

Στις Φιλιππίνες από τη δεκαετία του 1990 έχει πατήσει πόδι και η Αλ Κάιντα ενώ από το 2014 η τοπική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Αμπού Σαγιάφ έχει απασχολήσει πολλές φορές τα Μέσα Ενημέρωσης εξαιτίας των δυτικών τουριστών που έχει απαγάγει και αποκεφαλίσει όταν δεν της πληρώθηκαν τα λύτρα που ζητούσε.

Σχετικά άρθρα