«Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και αν αυτή γίνει και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόσο το καλύτερο», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».
Όπως εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σταδιακές εξόδους στις αγορές ώστε το καλοκαίρι του 2018 να είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς προσφυγή στη στήριξη του επίσημου τομέα».
«Όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» προσθέτει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, που είναι η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ανασυγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους και η ενίσχυση των επενδύσεων ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με δεδομένη τη θετική οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται.
«Στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων ο κ. Τσίπρας θα τεθεί επικεφαλής μιας task force για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων καθώς γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί τον απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και την τήρηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων.
»Από την πλευρά μας λοιπόν ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι και αν οι επενδυτές θα τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τζανακόπουλος διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια» του Πρωθυπουργού με υπουργούς που έχουν τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
«Η απόφαση του Πρωθυπουργού σχετίζεται με τη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση επενδύσεων και είναι μια απόφαση αναγκαία με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού.
»Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε την επίλυση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων της ελληνικής διοίκησης για να κινητοποιηθούμε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για δύο παράλληλες στοχεύσεις» επισημαίνει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει σίγουρος πως η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα και σημειώνει:
«Το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
»Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ περιλάμβαναν επιπλέον μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
»Η ελληνική πλευρά έδωσε έναν πολύ μεγάλο και δύσκολο αγώνα αξιοποιώντας και διεθνείς συμμαχίες ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που τελικά έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο» αναφέρει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απορρίπτει τον ισχυρισμό πως τα αντίμετρα δεν αφορούν τους συνταξιούχους και υπογραμμίζει:
«Βεβαίως και τους αφορούν. Όπως για παράδειγμα το επίδομα ενοικίου που θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε 600.000 πολίτες μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι αλλά και η μείωση ή μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα».
Ταυτόχρονα επισημαίνει πως αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τα αντίμετρα είναι «αν θα τα υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιλέξει την ίδια αυτοκαταστροφική γραμμή που ακολούθησε το χειμώνα σε σχέση με την ενίσχυση ύψους 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους».
Ο ίδιος εκτιμά πως «μέσα στην καταστροφολογική εμμονή της η ΝΔ θα υποπέσει στο ίδιο πολιτικό ατόπημα, καθώς όπως λέει, «περισσότερο ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό της αφήγημα παρά για την ίδια την κοινωνία».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για επικείμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Διαφορετικά δεν θα συμμετέχει και επομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν και τα μέτρα που απαίτησε.
»Όμως η διεθνής συνθήκη αυτήν τη στιγμή σχεδόν αποκλείει μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα του χρέους. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς των τελευταίων ημερών το αποδεικνύει» υπογραμμίζει εξηγώντας:
«Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε χαμηλά κρίσης περίπου στο 5,5% και αναμένεται και περαιτέρω μείωση. Επίσης στην προχθεσινή έκδοση εντόκου του ελληνικού δημοσίου η συμμετοχή ξένων επενδυτών έφτασε το 26% και μάλιστα με μεγάλη διασπορά».
Όλα αυτά, καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι δείγματα ότι οι διεθνείς αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει μια θετική εξέλιξη».