Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ζόραν Ζάεφ “άδειασε” τον Ταλάτ Τζαφέρι για τις αλβανικές σημαίες στη σκοπιανή Βουλή

Ο Ζόραν Ζάεφ “άδειασε” τον Ταλάτ Τζαφέρι για τις αλβανικές σημαίες στη σκοπιανή Βουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βαλκάνια, Γιοχάνες Χαν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζόραν Ζάεφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Ταλάτ Τζαφέρι, Υπουργείο Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Ακάλυπτο άφησε την Πέμπτη ο επικεφαλής του σκοπιανού σοσιαλδημοκρατικού SDSM, Ζόραν Ζάεφ, που προαλείφεται για πρωθυπουργός των Σκοπίων, τον αλβανόφωνο νεοκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, για την ενέργειά του να τοποθετήσει στο γραφείο του στη Βουλή, αμέσως μόλις εγκαταστάθηκε, μια αλβανική σημαία δίπλα σ’ εκείνη της ΠΓΔΜ και της EE.

Το θέμα της σημαίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στις τάξεις των εθνικιστών του Νίκολα Γκρούεφσκι αλλά και στις τάξεις του SDSM και επικρίθηκε από πολλά MME.

Όπως γράφει ο Χρίστος Τελλίδης στο “Έθνος”, ο Ζόραν Ζόεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ αναφορικά με τις εξελίξεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της σημαίας, είπε ότι «όλοι πρέπει να σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας και ο καθένας έχει νομική και πολιτική ευθύνη, ανεξαρτήτως αν είναι μέρος του συνασπισμού μας».

Διατύπωσε επίσης τη σαφή προτροπή «για όσους έκαναν σφάλμα να το διορθώσουν».

Για την τοποθέτηση της αλβανικής σημαίας ρωτήθηκε και ο ίδιος ο Ταλάτ Τζαφέρι στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε την Πέμπτη ύστερα από πρόσκληση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι n EE στηρίζει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Όπως είπε, κατανοεί τις αντιδράσεις, αλλά πιστεύει πως ούτε η σημαία ούτε τα πολιτικά προγράμματα των αλβανικών κομμάτων μπορούν να ενοχλούν και να θέσουν σε κίνδυνο το Σύνταγμα.

«Κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται από τη σημαία, αυτή είναι το σύμβολο της καταγωγής μας…» ανέφερε.

Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE επέκρινε την τοποθέτηση της αλβανικής σημαίας, τονίζοντας ότι η εισαγωγή της σημαίας ενός αλλού κράτους στο Κοινοβούλιο αποτελεί ντροπή και είναι μια ανάξια πράξη.

Στις Βρυξέλλες, όπως αναμενόταν, o Ταλάτ Τζαφέρι είχε την υποστήριξη τόσο της ύπατης εκπροσώπου της EE Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, οι οποίοι για μία ακόμη φορά ζήτησαν από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ να σεβαστεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές αρχές, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο Γ. Χαν καταδίκασε έντονα την εσκεμμένη επίθεση στο Κοινοβούλιο που είχε ως στόχο βουλευτές και δημοσιογράφους και προειδοποίησε ότι η όποια επανάληψη παρόμοιων πράξεων θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Όπως είπε αργότερα στο Ευρωκοινοβούλιο περιμένει την πλήρη διερεύνηση των γεγονότων στη Βουλή με την επιβολή των «νομικών συνεπειών» και παρατήρησε ότι «τα όργανα επιβολής του νόμου δεν κάνουν πλέον καλά τη δουλειά τους».

Ο Γ. Χαν αναφέρθηκε επίσης στη στάση του Ν. Γκρούεφσκι, χωρίς όμως να τον αναφέρει.

«Κάποιοι στη χώρα θωρούν ότι είναι δύσκολο να περάσουν από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση» είπε.

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο Τ. Τζαφέρι έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ με την οποία τον ενημερώνει για τις εξελίξεις στη Βουλή, την εκλογή προέδρου και τον σχηματισμό πλειοψηφίας 67 βουλευτών, ζητώντας να κινήσει τις διαδικασίες σύμφωνα με το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης της πλειοψηφίας.

Όπως είπε ο Τ. Τζαφέρι, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έχει από το Σύνταγμα προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του SDSM Ζόραν Ζάεφ, που όπως έγινε γνωστό είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, δήλωσε ότι υπάρχει n δυνατότητα να υπάρξει νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαΐου αλλά αυτό εξαρτάται από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Είπε ακόμη πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί μαζί του προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα και η κυριαρχία της χώρας.

Την ίδια ώρα στις τάξεις του VMR0 το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ με τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να κάνει λόγο για «δικτατορία» αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή.

Στα Σκόπια υπήρξαν πολλές πληροφορίες που έκαναν λόγο για πιθανή αντικατάσταση του Ν. Γκρούεφσκι στην ηγεσία του VMRO-DPMNE, που έσπευσε να διαψεύσει με ανακοίνωση το τελευταίο.

Σχετικά άρθρα