Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τη διασύνδεση του επιχειρείν με τις τεχνολογικές εφαρμογές που σχετίζονται με τη διαστημική επιστήμη ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ με θέμα «Προκλήσεις και Ευκαιρίες στον τομέα του Διαστήματος: Εκπαίδευση, Έρευνα, Τεχνολογία, Εφαρμογές».
Την εκδήλωση διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διαστημική Επιστήμη, Τεχνολογίες και Εφαρμογές” του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ν. Παππάς στην ομιλία του έκανε λόγο για τη χάραξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαστημική επιστήμη και αναφέρθηκε στη συγκρότηση ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, με νόμο που θα πάει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Αμέσως μετά, όπως είπε ο κ. Παππάς, θα έχουμε την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου HELLAS SAT3, γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αξιοποίηση πολλών εφαρμογών της διαστημικής επιστήμης σε διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και με την καθημερινή ζωή των πολιτών και φυσικά με το επιχειρείν.
Δικός μας στόχος είναι να διασυνδεθεί αυτός ο διαστημικός οργανισμός με τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και φυσικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της χώρας σε επίπεδο έρευνας, τεχνολογίας, επιστήμης και επιχειρηματικότητας, είπε ο κ. Παππάς.
Είναι ανάγκη, συνέχισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενός ουσιαστικού συντονισμού μεταξύ όλων των ερευνητικών φορέων και των αξιολογότατων Ελλήνων επιστημόνων που να πιστοποιεί την ελληνικότητα σπουδαίων επιτευγμάτων και στον τομέα της διαστημικής επιστήμης.
Και σε αυτό το πλαίσιο συντονισμού και ενότητας δυνάμεων ώστε να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες το όχημα της προόδου και της ανάπτυξης θα υπογράψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΕΒΕΑ, τον φορέα που εκπροσωπεί την επιχειρηματικότητα, κατέληξε ο κ. Παππάς.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων: «…Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι γιατί στην Ελλάδα διαθέτουμε ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, αλλά και μια εξωστρεφή, επιτυχημένη διαστημική βιομηχανία. … Περισσότερες από 40 εταιρίες και δύο χιλιάδες εργαζόμενοι υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης, παράγουν σήμερα τεχνολογίες και εφαρμογές που σχετίζονται με το διάστημα. Δημιουργούν έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 150 εκατ. ευρώ ετησίως, που προέρχεται αποκλειστικά από εξαγωγές σε χώρες όπως η ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ιαπωνία.
Σε μια περίοδο όπου ζητούμενο αποτελεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, με την ανάδειξη νέων εξωστρεφών κλάδων έντασης γνώσης, που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία, έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας.
Στην Ευρώπη σήμερα δαπανώνται πόροι της τάξης των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, για προγράμματα που σχετίζονται με την διαστημική έρευνα. Η Ελλάδα, με το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό που διαθέτει, μπορεί και οφείλει να αυξήσει το μερίδιό της στην απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων. Και με αυτό τον τρόπο να επιτύχει την ενδυνάμωση ενός κλάδου με σπουδαίες δυνατότητες και μέλλον. Να κινητοποιήσει νέες επενδύσεις, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιριών για τους νέους επιστήμονες της χώρας, οι οποίοι σήμερα κατευθύνονται αναγκαστικά στο εξωτερικό.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, παρέχει την πρόσβαση σε αντίστοιχα ερευνητικά και άλλα προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Η πρόσβαση, όμως, από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται μια συγκροτημένη, εθνική στρατηγική, με συνεργασία και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Χρειάζεται αποτελεσματικότερη δικτύωση με φορείς και οργανισμούς του εξωτερικού. Χρειάζεται κυρίως ενημέρωση και στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ώστε να ανοιχτούν σε διεθνείς συνεργασίες. Σε όλα αυτά τα επίπεδα, η Επιμελητηριακή Κοινότητα είναι πρόθυμη να συμβάλει αξιοποιώντας τα δίκτυα, τις δομές και τις υπηρεσίες της».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθ. Κώστας Γαβρόγλου. Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και ο κ. Μανώλης Πλειώνης, καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι κ.κ. Βασίλης Ζερβός, καθηγητής International Space University, Jean Jacques Favier, καθηγητής International Space University, Αστροναύτης, Ιωάννα Σαμπράκου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, καθηγητής, πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής ΕΚΠΑ, πρώην διευθυντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.