Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι διεθνείς παρατηρητές “αδειάζουν” το δημοψήφισμα Ερντογάν ως μη γνήσια δημοκρατική διαδικασία

Οι διεθνείς παρατηρητές “αδειάζουν” το δημοψήφισμα Ερντογάν ως μη γνήσια δημοκρατική διαδικασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Συμβούλιο της Ευρώπης, Τουρκία,

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Οι Τούρκοι ενέκριναν την Κυριακή του Πάσχα με το οριακό κι όπως καταγγέλλεται νοθευμένο ποσοστό του 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποδίδει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.

Δίπλα στον Πρέντα ήταν η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του “Ναι” στην κάλυψη των ΜΜΕ.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε την Κυριακή στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα.

Η ντε Ζουλουέτα είπε πως οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του “Ναι” κυριάρχησε στην κάλυψη των ΜΜΕ.

«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα ΜΜΕ, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.

*Στη φωτογραφία, Τούρκοι εκλογικοί αντιπρόσωποι έχουν βγάλει κάλπη εκτός εκλογικού τμήματος, συγκεκριμένα σε διάδρομο σχολείου, όπου ψηφίζουν γυναίκες με μαντίλες δίχως να σημειώνονται σε εκλογικούς καταλόγους και χωρίς να σφραγίζονται ως έγκυρα τα ψηφοδέλτιά τους. Αυτά τα ψηφοδέλτια έγιναν αποδεκτά από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK). Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι η νοθεία κυμάνθηκε μεταξύ ενός 3% και 4%.

Σχετικά άρθρα