Στις κάλπες προσέρχονται οι Σέρβοι για να εκλέξουν πρόεδρο Δημοκρατίας με έντεκα υποψηφίους να διεκδικούν το το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο σημερινός πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην υπερεθνικιστής που μετατράπηκε σε ευρωπαϊστή υπέρμαχο του φιλελευθερισμού, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί στην προεδρία τον Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Βούτσιτς νικητή από τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% που απαιτείται για την ανάδειξη ενός υποψήφιου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Βούτσιτς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και τα φιλορωσικά συναισθήματα του σερβικού λαού. Επανέφερε το θέμα του στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία και για αυτό το λόγο μάλιστα επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα τη Μόσχα όπου έγινε δεκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Βούτσιτς θα έχει αντίπαλο έναν πρώην συνεργάτη του, τον ακροδεξιό υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος αθωώθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπου δικαζόταν για εγκλήματα στη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990, στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Υποψήφιοι είναι και δύο κεντρώοι, ο Βουκ Γέρεμιτς, που ήταν υποψήφιος για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ο Σάσα Γιάνκοβιτς, πρώην συνήγορος του πολίτη.
Τις εντυπώσεις έχει κλέψει ο «Beli», ο 25χρονος φοιτητής Λούκα Μαξίμοβιτς που έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις καταγγέλλοντας το διεφθαρμένο παλιό πολιτικό σύστημα. Είναι φοιτητής στο τμήμα επικοινωνίας και με τις εμφανίσεις του αλλά και τον ιδιαίτερο πολιτικό του λόγο θέλει να απαξιώσει την σερβική πολιτική σκηνή. Φοράει μόνιμα λευκό κοστούμι και έχει τα μαλλιά πιασμένα κοτσίδα.
Ρυθμιστικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές είναι το ποσοστό της νεολαίας που θα αποφασίσει να πάει να ψηφίσει.
Για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος, πρόεδρος Δημοκρατίας απαιτείται να λάβει το 50% συν μία ψήφο. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί την πρώτη Κυριακή τότε η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί σε 15 ημέρες με την συμμετοχή των δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.