Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κομισιόν σε Τουρκία: Απαράδεκτες οι αναφορές σε ναζί και φασίστες

Κομισιόν σε Τουρκία: Απαράδεκτες οι αναφορές σε ναζί και φασίστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιοχάνες Χαν, Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαργαρίτης Σχοινάς, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Η Κομισιόν κάλεσε σήμερα την Τουρκία, μετά τις εντάσεις των τελευταίων 24ωρων “να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση και να βρει τρόπους για να ηρεμήσει την κατάσταση”.

Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι “οι αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων και των συλλαλητηρίων στα κράτη μέλη είναι ένα θέμα για τα ίδια τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του διεθνούς και του εθνικού δικαίου” και καλεί την Τουρκία “να απέχει από υπερβολικές δηλώσεις και ενέργειες που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση”.

Η δήλωση, που αναγνώσθηκε από τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι “τα θέματα που προκαλούν ανησυχία μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω ανοικτών και άμεσων καναλιών επικοινωνίας”.

Η δε Κομισιόν “θα συνεχίσει να παρέχει τις καλές της υπηρεσίες μας προς το συμφέρον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας”.

Ο εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος ότι οι αναφορές σε “ναζί, φασίστες κτλ” είναι απαράδεκτες και παραπέμπουν σε μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας που “θέλουμε να ξεχάσουμε”.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε μια κοινή γραπτή δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν,σχετικά με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Τουρκίας και τα πρόσφατα γεγονότα μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν έλαβε σοβαρά υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που ενέκρινε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 21 Ιανουαρίου 2017. Όπως τονίζεται από την Επιτροπή της Βενετίας, η Τουρκία έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζει για το σύστημα της διακυβέρνησής της.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι “αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η χώρα περνά δύσκολες στιγμές και της συμπαραστέκεται στον αγώνα της κατά της μάστιγας της τρομοκρατίας”.

“Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη φιλοξενία που προσφέρει η χώρα σε πρόσφυγες από γειτονικές εμπόλεμες περιοχές”, σημειώνει.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει μέτρα για να απαντήσει στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προσαρμόσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

“Ωστόσο, οι παρατηρήσεις της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών σε ένα θεσμό, με σοβαρές συνέπειες για τους απαραίτητους ελέγχους και τις ισορροπίες και για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής λαμβάνει χώρα κάτω από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, αναφέρει η δήλωση.

“Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, εφόσον εγκριθεί στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, και ιδιαίτερα η πρακτική εφαρμογή τους, θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας της ΕΕ και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεχίσει και να εμβαθύνει περαιτέρω τη στενή συνεργασία της με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα όργανά του, και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και τις συστάσεις τους”, αναφέρει η δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου και του Επιτρόπου για τη διεύρυνση.

Σχετικά άρθρα