Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα “ερωτήματα” των FT που προκάλεσαν την έκρηξη του Μαξίμου

Τα “ερωτήματα” των FT που προκάλεσαν την έκρηξη του Μαξίμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Στουρνάρας, Διαπλοκή, Μέγαρο Μαξίμου, Συμβούλιο της Επικρατείας, Τηλεόραση, Τράπεζα της Ελλάδος, Φοροδιαφυγή,

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται τα ερωτήματα του πολύκροτου δημοσιεύματος των Financial Times, τα οποία πυροδότησαν την έκρηξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αντιδράσει έντονα με σαφείς αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες στο “ρεπορτάζ” των FT, στο οποίο γινόταν λόγος για προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη Δικαιοσύνη, υιοθετώντας… εντελώς συμπτωματικά τη γραμμή της εν Ελλάδι αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ετοιμάζει ως φαίνεται το νέο πεδίο μάχης με την κυβέρνηση σε αντίθεση με το θεσμικό της ρόλο.

Το δημοσίευμα φιλοξενούσε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένου, της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και του καθηγητή Θάνου Βερέμη (του ΕΛΙΑΜΕΠ) για να απαντήσουν στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στους θεσμούς. Πέραν του οξύμωρου να ερωτάται ο κ. Βερέμης για ζητήματα άσχετα με το αντικείμενό του, δεν υπήρχει ούτε μία τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής σκοπιμότητας, την οποία καταλογίζει το Μαξίμου, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα των Συντακτών, είναι το γεγονός ότι το δημοσίευμα υιοθετήθηκε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ανεβάζοντας εκ νέου το αφήγημα περί αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης στην κορυφή της ατζέντας.

Στην επίμαχη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού γινόταν λόγος για «εύλογα ερωτήματα» από το γεγονός ότι δεν έχουν γράψει ούτε μία αράδα για τις μεγάλες μάχες απέναντι στην ολιγαρχία και τα κατεστημένα συμφέροντα, παρά μόνο αναπαράγουν όσα αναφέρουν «μονομερείς πηγές», αφήνοντας σαφείς αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες.

Μάλιστα, στο υστερόγραφο του πρωθυπουργικού σημειώματος, αφού πρώτα είχε στηλιτευθεί έντονα η μονομέρεια των πηγών του δημοσιεύματος, τονιζόταν ότι τα ερωτήματα εστάλησαν “ελάχιστη ώρα πριν το δημοσίευμα προκειμένου να αποτελέσουν άλλοθι, πέρα από προσβλητικές, δεν άφηναν ούτε καν το χρονικό περιθώριο απάντησης…”.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επίμαχα ερωτήματα εστάλησαν στις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης, με διορία να απαντηθούν μέχρι τις 20:00. Δηλαδή μέσα σε μιάμιση ώρα! Το γεγονός αυτό οδηγεί κυβερνητικούς αξιωματούχους στο συμπέρασμα πως στόχος ήταν να “αποτελέσουν άλλοθι και όχι να απαντηθούν, αφού δεν υπήρχε το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο”.

Πέραν αυτού, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς η διατύπωση των ερωτήσεων είναι εξόχως… άστοχη εάν όχι προσβλητική.

– Παρενέβη η κυβέρνηση στη διαδικασία επιλογής του κ. Μακέδου ως διευθύνοντος συμβούλου στην Attica;

– Ήταν πολιτικά υποκινούμενη η έφοδος στα γραφεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα;

– Επιχείρησε η κυβέρνηση να δωροδοκήσει το ΣτΕ προκειμένου να εξασφαλίσει μία επιθυμητή απόφαση για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών;

– Επιχείρησε η κυβέρνηση να προσαρμόσει τη νομοθεσία σε μία προσπάθεια να αλλάξει την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου

«Εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα δίνεται μία μεγάλη και καθημερινή μάχη ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, την μεγάλη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο. Για να εξαλειφθούν οι παράνομες και σκοτεινές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Τονίζουν δε, πως «για πρώτη φορά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι φορολογικές αρχές εργάζονται απερίσπαστες χωρίς άνωθεν εντολές, οι λίστες των φοροφυγάδων ελέγχονται, δίνεται μάχη κατά του λαθρεμπορίου, τα θαλασσοδάνεια αποτελούν απλώς κακό παρελθόν, ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις.

Τα αποτελέσματα αυτού του καθημερινού αγώνα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται: Υπεραπόδοση εσόδων, μείωση του λαθρεμπορίου και καταλογισμός ποινικών ευθυνών και προστίμων σε όσους παρανομούν».

«Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω έχουν ενοχλήσει πολλούς: τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια» προσθέτουν από το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι συντάκτες της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times δεν βρίσκουν να γράψουν ούτε μία λέξη γι’ όλα αυτά. Η μονομέρεια, μάλιστα, των πηγών τους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα.

Οι πολίτες όμως έχουν κρίση!

ΥΓ. Οι ερωτήσεις που εστάλησαν ελάχιστη ώρα πριν το δημοσίευμα προκειμένου να αποτελέσουν άλλοθι, πέρα από προσβλητικές, δεν άφηναν ούτε καν το χρονικό περιθώριο απάντησης…» καταλήγει το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Σχετικά άρθρα