“Κλαίνε” οι φυλλάδες για τον Εμίρη του Κατάρ, που ενώ ήρθε -όπως λένε- στην Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ, “ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς”, τον “κυνηγούν” όλες οι δημόσιες Αρχές της χώρας “από εισαγγελείς, Δασαρχείο, Εφορία, Εκκλησία, Πολεοδομία μέχρι και το… Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας”, όπως γράφουν.
Εμείς δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να ψάξουμε γιατί κυνηγάνε όλοι οι παραπάνω τον Εμίρη του Κατάρ διότι γνωρίζουμε τα εξής απλά πράγματα:
1. Το Κατάρ μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία αποτελούν τις τρεις χώρες που χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους τζιχαντιστές.
2. Το Κατάρ είναι στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας στην παλινόρθωση του “Χαλιφάτου” και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το καλύτερο που θα είχε να κάνει ο σύμμαχος των Τούρκων Εμίρης του Κατάρ, με το εμιράτο του να κατηγορείται ότι διαπλέκεται με την υποστήριξη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, είναι να μας αδειάσει τη γωνιά μαζί με τις επενδύσεις του.
Πράγματι, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ζητήματα εθνικής ασφάλειας στις εκτάσεις (και νησιά) που αγόρασε ο Εμίρης του Κατάρ στο Ιόνιο;
Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι στο μέλλον με κάποια “έκπληξη” σε κάποιο ιδιωτικό νησάκι;
Αγόρασε το νησί Οξυά, ο Εμίρης του Κατάρ, για να το μετατρέψει σε art island. Τι σημαίνει art island; Τι ξέρει ο Εμίρης του Κατάρ από art (τέχνη);
Αγόρασε, λένε, μεγάλες εκτάσεις στη Ζάκυνθο για τουριστική εκμετάλλευση και το ξενοδοχείο «Miramare» στην Κέρκυρα. Ρωτάμε: Είναι οι ίδιες μεγάλες εκτάσεις στη Ζάκυνθο που είχαν πιάσει φωτιές;
Να υπενθυμίσουμε ότι στη Ζάκυνθο βγαίνει πετρέλαιο; Να το υπογραμμίσουμε μάλλον.
Και εμείς ρωτάμε: Τι δουλειά έχει ο Εμίρης του Κατάρ στα Ιόνια; Θέλει να κάνει τουριστικές επενδύσεις; Κοροϊδεύομαστε προφανώς. Μήπως κάποιος έχει “σφυρίξει” στον Εμίρη του Κατάρ ότι υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή;
Το Πρώτο Θέμα, γράφει για να “πιέσει” υπέρ του Εμίρη του Κατάρ:
“Η υπομονή του εμίρη φαίνεται πλέον να εξαντλείται και ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στα επενδυτικά του σχέδια δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στις δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ.
Επιπλέον, στα όρια της διπλωματικής εμπλοκής βρίσκονται και οι σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ, με αφορμή τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα διαρκή γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια που ορθώνονται στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του εμίρη, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η κυβέρνηση προβάλλει ως βασική της επιδίωξη την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Εμπόδια που έφτασαν μέχρι το σημείο να οδηγήσουν τον εμίρη στις δικαστικές αίθουσες, καθώς κατατέθηκε εις βάρος της εταιρείας συμφερόντων του μέχρι και αγωγή από τη Μητρόπολη Ζακύνθου”.
Για να καταλάβουμε, εάν το καταλάβαμε καλά. Το Πρώτο Θέμα κάνει “εκβιασμό” για λογαριασμό του Εμίρη του Κατάρ; Διότι εμάς όλη η παραπάνω παράγραφος ως εκβιασμός μας φάνηκε, εσάς;
Και συνεχίζει το δημοσίευμα από το Πρώτο Θέμα:
“Δεν θεωρείται, άλλωστε, διόλου τυχαία η υποβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της αραβικής χώρας στην Αθήνα, καθώς επί έξι μήνες η πρεσβεία έμεινε ακέφαλη λόγω «σιωπηρής αποχώρησης» και μη αντικατάστασης του υψηλόβαθμου αξιωματούχου και συγγενικού προσώπου του εμίρη, του Σολτάν Σαάντ Αλ-Μουραΐκι, θέση που καλύφθηκε τελικά μόλις τις προηγούμενες ημέρες, με σαφώς όμως χαμηλότερου επιπέδου διπλωματικό εκπρόσωπο.
Το πλέον ενδιαφέρον γεγονός, όμως, είναι ότι απογοητευμένη η καταριανή πλευρά στέλνει πλέον μηνύματα ακύρωσης των επενδυτικών προσπαθειών καταλογίζοντας στην ελληνική πλευρά έλλειψη ειλικρινούς ενδιαφέροντος, αδιαφορία στις απανωτές προσκλήσεις για συνεννόηση των δύο κρατών, ακόμα και εχθρική στάση από πολιτικούς, όπως ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντιστρατεύεται τη μεγάλη επένδυση του εμίρη στο νησί της Ζακύνθου και να υποστηρίζει την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας συμφερόντων του εμίρη Pimana Α.Ε. διεκδικώντας 3.000 στρέμματα από τη συνολική έκταση των 15.000 στρεμμάτων που αγόρασε η εταιρεία, μπλοκάροντας έτσι την επένδυση στην περιοχή.
Σαν να μην έφτανε αυτό, από Ελληνες αυτή τη φορά συνεργάτες του εμίρη εκφράζεται ανησυχία για το πώς η στα όρια της ψυχρότητας ή, ακόμα χειρότερα, για τα αραβικά δεδομένα προσβλητική στάση του ελληνικού κράτους απέναντι σε αρχηγό κράτους θα ερμηνευτεί πλέον πολιτικά και διπλωματικά δημιουργώντας αποστάσεις σε δύο κράτη που από το 2006 έχουν χτίσει καλές σχέσεις.
Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να κρύβει όμως και άλλες πτυχές: στο Κατάρ δραστηριοποιούνται περίπου 180 ελληνικές μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως, σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομών και ενέργειας, ενώ υπάρχουν και μεγάλα ναυτιλιακά συμβόλαια. Επίσης, χιλιάδες Ελληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου έχουν μετακομίσει και εργάζονται εκεί λόγω της κρίσης.
Πηγές μιλούν για αλλαγή κλίματος που υπάρχει εσχάτως λόγω της δυσφορίας για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.
Δυσφορία που λίγο θέλει να γυρίσει μπούμερανγκ για τις εταιρείες από την πατρίδα μας στην περιοχή.
Οπως μας πληροφορεί άνθρωπος με πλήρη γνώση των επενδυτικών κινήσεων της πλευράς του Κατάρ, ήδη υπάρχει κινητικότητα από την Τουρκία ώστε να προσελκυστούν τα καταριανά κεφάλαια που θα επενδύονταν στη χώρα μας, καθώς εκφράζεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται και ο πλέον αξιόπιστος συνεργάτης”.
Δεν αναδημοσιεύουμε άλλες σαχλαμάρες από το Πρώτο Θέμα, μια ιδέα τη λάβατε.
“Κατάρ σταμάτα να χρηματοδοτείς την τρομοκρατία”. Διαμαρτυρία το 2014 στο Λονδίνο κατά την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στη βρετανική πρωτεύουσα.
Εμείς από τον Μάιο του 2014 είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τις “επενδύσεις” του Εμίρη του Κατάρ [διαβάστε εδώ: Ο εμίρης του Κατάρ κάνει δικά του επτά νησιά στο Ιόνιο] και καλό είναι να διαβάσετε και αυτό: Η επίθεση Τουρκίας, Σ. Αραβίας και Κατάρ στην Ευρώπη έχει ενεργοποιηθεί.
Τώρα, τι λέει και τι γράφει ο κάθε “ψωμολύσσας”, ή κάθε περιορισμένης αντίληψης κονδυλοφόρος, για “επενδύσεις” που χάνονται ενώ το Κατάρ κατηγορείται διεθνώς από δημοσιεύματα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών Μέσων ότι βρίσκεται πίσω από την υποστήριξη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και στην Ελλάδα ο Εμίρης του Κατάρ έχει βάλει “στόχο” των δραστηριοτήτων του τα Επτάνησα, τα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εμείς λέμε να πάρει τα δισ. του, να τα βάλει κάτω από την κελεμπία του και να πάει να τα επενδύσει όπου θέλει! Αρκεί να είναι μακριά από εδώ, αυτός και η “παρέα” του.