Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ποιους υπουργούς έδωσε εύσημα ο Τσίπρας – Τα μηνύματα πίσω από το λόγο του

Σε ποιους υπουργούς έδωσε εύσημα ο Τσίπρας – Τα μηνύματα πίσω από το λόγο του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Διαπλοκή, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Τηλεόραση,

Μπορεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού να επικεντρώθηκαν στην επανίδρυση του κοινωνικού κράτους μέσα από τη δίκαιη ανάπτυξη και τους στόχους για την έξοδο από την κρίση μέσα από πέντε “σταθμούς”, ωστόσο δεν εξαντλήθηκαν εκεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και ένα στίγμα των προθέσεών του για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος πιθανότατα θα γίνει μετά και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 13-16 Οκτωβρίου.

Έτσι, χωρίς να τους κατονομάσει ο Αλέξης Τσίπρας απένειμε εύσημα για το έργο που έχουν παράξει στους Νίκο Παππά για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό και τη συγκέντρωση 246 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική, Πάνο Σκουρλέτη για τον ΑΔΜΗΕ, Νίκο Φίλη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς κενά μετά από 30 χρόνια και σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας και στο δίδυμο του υπουργείου Υγείας Ξανθό και Πολάκη.

Αξίζεί να σημιεωθεί ότι σε ολόκληρη την ομιλία του δεν αναφέρθηκε παρά μονάχα μία φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ταυτίζοντάς τον με τη διαπλοκή και τα θαλασσοδάνεια, ενώ οι περισσότερες αναφορές του στη ΝΔ αφορούσαν τον Αντώνη Σαμαρά και τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία είχε δεσμεύσει τη χώρα την περίοδο του… success story.

Βάσεις κοινωνικού κράτους

Όπως αναμενόταν τα ωφέλη από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της ατζέντας του πρωθυπουργού.

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει ένα δείγμα γραφής της «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται με την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τη στήριξη των οικογενειών με επιπλέον 15.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, επιπλέον 60.000 σχολικά γεύματα που φτάνουν συνολικά τις 260.000 πανελλαδικά και την ανάσχεση στη μετανάστευση νέων επιστημόνων μέσω προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία με τον κωδικό «Γυρίζουμε Ελλάδα».

Παράλληλα, επιχειρώντας να ελαφρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά με το νέο ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ ως τις 31.12.2016 ενός πάγιου αιτήματος των μικρομεσαίων ελευθέρων επαγγελματικών που θα δόσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του».

Τα «στοιχήματα» της οικονομίας

Για το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι φορολογούμενοι, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης «που αποτελεί αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής». Παράλληλα, τόνισε πως σε βάθος διετίας θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη, με τη μείωση των έμμεσων φόρων και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα δικαιότερο φόρο. Συγκεκριμένα για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι ήδη για το 2017 βρίσκεται υπό επεξεργασία επέκταση των απαλλαγών προς όφελος των χαμηλότερων στρωμάτων.

Επιπλέον προανήγγειλε δύο νομοσχέδια που έρχονται άμεσα προς ψήφιση και τα οποία αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και αυτό της οικειοθελούς αποκάλυψης καταθέσεων στο εξωτερικό, με το οποίο όσοι έχουν μαύρο χρήμα σε ξένες τράπεζες θα μπορούν να το δηλώσουν πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο και να αποφύγουν ποινικές κυρώσεις.

Παράλληλα, εκτός από την απομείωση του χρέους, την οποία προσδοκά η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους παρά τις γερμανικές αντιδράσεις, ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τους στόχους και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζοντας πως το Μαξίμου επιδιώκει να αποκλιμακώσει το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%

Τα πέντε βήματα για την έξοδο από την κρίση

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας σε αποστροφές του λόγου του τα σενάρια πρόωρων εκλογών και τονίζοντας ότι θα έρχεται στη ΔΕΘ μέχρι και το 2019 που λήγει η κυβερνητική θητεία, παρέθεσε το πλάνο εξόδου από την κρίση σε βάθος διετίας. Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.

Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.

Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.

Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.

Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. «Βασική προϋπόθεση της Δίκαιης Ανάπτυξης είναι η μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία, που θα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας, στην καινοτομία, στην οικοδόμηση δικτύων και στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, στο τέλος της επόμενης διετίας φεύγουμε οριστικά από το πρόγραμμα, καθώς θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η σημασία της Ευρωμεσογειακής

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και τη σημασία της για την Ελλάδα στον αγώνα για έξοδο από την κρίση.

«Ο αγώνας μας θα αποδώσει. Έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως η χθεσινή Σύνοδος αποδεικνύει ακριβώς αυτή την αλλαγή που συντελείται. Επιπλέν τόνισε πως η Ελλάδα από χώρα-παρίας γίνεται πλέον πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη για την υπέρβαση του χάσματος μεταξύ Βορρά- Νότου και για να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας.

Σχετικά άρθρα