Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Η Κομισιόν, δια στόματος του Αρμόδιου Επιτρόπου για το Μεταναστευτικό Δημ. Αβραμόπουλου, σημειώνει ότι η παρακολουθεί στενά την υλοποίηση της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζονται δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων.
Ο κ. Αβραμόπουλος, επικαλούμενος τη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου 2016, υπογραμμίζει πως “μειώνεται ο αριθμός των μεταναστών που εγκαταλείπουν την Τουρκία με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Κατά τον μήνα που προηγήθηκε της εφαρμογής της δήλωσης, περίπου 1.740 μετανάστες διέσχιζαν καθημερινά το Αιγαίο πέλαγος με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Αντιθέτως, από την 1η Μαΐου 2016 ο μέσος ημερήσιος αριθμός αφίξεων μειώθηκε σε 47”.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans στην Άγκυρα, κατά τις οποίες είχε εκδηλώσει την ανησυχία του για την προβληματική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, είχε ρωτήσει την Κομισιόν σχετικά με την εξέλιξη και τον τρόπο ελέγχου της συμφωνίας, ενώ είχε ζητήσει και πληροφορίες για πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται ώστε να επιταχυνθεί ο έλεγχος της ροής των προσφύγων.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000362/2016
προς την Επιτροπή
Θέμα: Επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
Σε πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans στην Άγκυρα, αποτυπώνεται η ανησυχία της Επιτροπής για την προβληματική πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αναφορικά με τη μείωση των προσφυγικών ροών.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Timmermans αναφέρει ότι «ο αριθμός των προσφύγων που διανύουν καθημερινά το Αιγαίο Πέλαγος από την Τουρκία προς την Ελλάδα, είναι ακόμη αρκετά υψηλός», σημειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανεπάρκεια των τουρκικών αρχών να υλοποιήσουν την συμφωνία της 29ης Νοέμβρη.
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «καθημερινά 2.000 – 3000 άνθρωποι φτάνουν στην Ελλάδα, γεγονός που δεν μας αφήνει ικανοποιημένους», υπογραμμίζοντας την καθυστέρηση της τουρκικής διοίκησης να προωθήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας έχει συμφωνηθεί να δοθεί στην Τουρκία κονδύλι ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι της υλοποίησης συγκεκριμένων δεσμεύσεων.
Με βάση τις δηλώσεις Timmermans, καθώς και όσα προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας, ερωτάται η Επιτροπή:
– Πώς εξελίσσεται και με ποιον τρόπο ελέγχεται και αποτιμάται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας;
– Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας αναφορικά με τον έλεγχο της ροής των προσφύγων;
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής (28.7.2016)
Η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης έχει ενταθεί με την έγκριση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου 2015 και της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016.
Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και εξέδωσε στις 15 Ιουνίου 2016 τη δεύτερη έκθεσή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, όσον αφορά την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Όπως προκύπτει από την εν λόγω έκθεση, η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας όντως παράγει αποτελέσματα, παρά τη σωρεία προβλημάτων και τη λεπτή κατάσταση.
Ειδικότερα, εξακολουθεί να μειώνεται ο αριθμός των μεταναστών που εγκαταλείπουν την Τουρκία με προορισμό τα ελληνικά νησιά.
Κατά τον μήνα που προηγήθηκε της εφαρμογής της δήλωσης, περίπου 1.740 μετανάστες διέσχιζαν καθημερινά το Αιγαίο πέλαγος με προορισμό τα ελληνικά νησιά.
Αντιθέτως, από την 1η Μαΐου 2016, ο μέσος ημερήσιος αριθμός αφίξεων μειώθηκε σε 47.