Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aμερικανός Πρέσβης: Διαφωνούμε με την Γερμανία για το χρέος

Aμερικανός Πρέσβης: Διαφωνούμε με την Γερμανία για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Δημόσιο Χρέος, Ελληνικό Χρέος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ),

Τις ουσιαστικές διαφορές της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο στο θέμα του χρέους, την επιχειρησιακή σπουδαιότητα της βάσης της Σούδας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και στα θέματα της ενέργειας ανέδειξε στην ακρόαση του στο Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Όπως αναφέρει στην ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον ο Θανάσης Τσίτσας για το real.gr ο Τζέφρι Πάιατ, με καταγωγή από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, επελέγη για το πόστο της Αθήνας, όπως ελέχθη αρμοδίως στην Realnews, «με καθαρά κριτήρια αμιγούς εξωτερικής πολιτικής».

O νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του ως ένας «καλός επαγγελματίας» που ήρθε στο προσκήνιο με ένα διπλωματικό σκάνδαλο: την διαρροή μιας υποκλαπείσας συνομιλίας που είχε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και ευρασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας το 2014.

Προερχόμενος από το Κίεβο, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων. Έχει ασχοληθεί με τα ενεργειακά θέματα καθώς η Ουκρανία είναι ένα κράτος-κλειδί για την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και παράλληλα διαθέτει εμπειρία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω του πρόσφατου δανεισμού της χώρας.

«Σε μερικούς Έλληνες μπορεί να μην αρέσει το γεγονός ότι ο Πάιατ προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη. Ξέρει πώς να συνεργαστεί με το ΔΝΤ και αντιλαμβάνεται με σαφήνεια την πολιτική των αγωγών. Ο ίδιος ξέρει πώς να χειριστεί τους Ρώσους» δήλωσε στο New Europe πρώην Αμερικανός διπλωμάτης που υπηρέτησε στην Αθήνα.

Τι είπε ενώπιον της Γερουσίας

Στην κατάθεση του ενώπιον της Γερουσίας ανέφερε:

«Είναι, φυσικά, τιμή μου να εμφανιστώ ενώπιον σας σήμερα ως υποψήφιος για επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την γενέτειρα της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να ξεκινήσω αναγνωρίζοντας κάποια που δεν είναι εδώ σήμερα, την γυναίκα μου Μαρία, η οποία είναι πίσω στο Κίεβο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς . Μερικοί από εσάς έχουν συναντηθεί με την Μαίρη κατά τη διάρκεια των επισκέψεων σας, και νομίζω ότι μπορείτε να εκτιμήσετε το υποστηρικτικό ρόλο-κλειδί που έχει παίξει κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής περιόδου στην ουκρανική και ευρωπαϊκή ιστορία.

Η Μαίρη και εγώ είχα τη χαρά να επισκεφθούμε την Ελλάδα ως τουρίστες, και ενώ είναι εντυπωσιακό να επισκέπτεσαι τοποθεσίες όπως η Ακρόπολη, μπορείτε επίσης να πάρετε μια ιδέα για τις δύσκολες προκλήσεις που η Ελλάδα έχει ξεπεράσει, όπως το να αντιμετωπίσει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση της μεταπολεμικής της ιστορία.

Πιο πρόσφατα, είδαμε τους αγώνες της Ελλάδας να βρίσκονται στις πρώτες σελίδες, πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες να περνούν κατά μήκος των συνόρων στην Ελλάδα και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις διάσωσης με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ.

Αλλά πιστεύω και ξέρω ότι αυτή η κυβέρνηση (0μπάμα) πιστεύει ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την περιοχή, για το ΝΑΤΟ, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχοντας μόλις εξασφάλισει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές, η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει, να ανακουφιστεί ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο ταραχώδη όπως το περσινό , αλλά ο δρόμος μπροστά είναι δεν είναι καθόλου εύκολος.

Ο φίλος και συνάδελφός μου πρέσβης Πίρς (σσ: ο προκάτοχος του) έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την προώθηση στην Ελλάδα του επιχειρηματικού πνεύματος και των επενδύσεων των ΗΠΑ. Και αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου, εγώ ο ίδιος δεσμεύομαι για τη συνέχιση και την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών.

Μπορούμε επίσης να επωφεληθούμε από μια ισχυρή διμερή σχέση σε θέματα άμυνας με την Ελλάδα, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη υπήρξε η μακρόχρονη στρατιωτική παρουσία στο κόλπο της Σούδας, την οποία θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι το μέρος όπου μεταξύ Nόρφολκ (ΗΠΑ) και Ντουμπάι ένα αεροπλανοφόρο μπορεί να προσδεθεί και να ανεφοδιαστεί.

Η Ελλάδα είναι επίσης μια σταθερή σύμμαχος του ΝΑΤΟ από το 1952 και, στην πραγματικότητα, το αεροπλανοφόρο έφθασε μόλις την περασμένη εβδομάδα ώστε να να συμβάλει στις αναγνωριστικές επιχειιρήσεις του ΝΑΤΟ, την επιτήρηση, και την δραστηριότητα ελέγχου στο Αιγαίο, το οποίο με φέρνει στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης.

Όταν εκατομμύρια απέδρασαν από τη βία και τις διώξεις, η Ελλάδα έγινε η πόρτα για την είσοδο στην μεγαλύτερη Ευρώπη για όσους αναζητούν ηρεμία και ένα καλύτερο μέλλον.

Παρά τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες, οι Έλληνες έχουν δείξει τεράστια συμπόνια γι’ αυτούς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πάνω από 50.000 που παραμένουν στην Ελλάδα. Ως χώρα, έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων περίπου 44 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια από την έναρξη της κρίσης.

Και τέλος για την ενέργεια, όπως έχω δει και στην θητεία μου στην Ουκρανία, η διαφοροποίηση πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας εγκαινίασε τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline ενώ ο Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι επίσης στα σκαριά. Τα έργα αυτά θα δώσουν εκατομμύρια στην οικονομία, θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, και θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ενεργειακά ασφαλής.

Κύριε Πρόεδρε, μέλη της Επιτροπής, αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου, θα αφοσιωθώ στο να εξασφαλιστεί η ενίσχυση την ελληνοαμερικανικών σχέσεων και θα εκπροσωπήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας το καλύτερο. Σας καλωσορίζω στην Αθήνα για να συνεχίσουμε τη ζωτική σχέση που είχα με το Κογκρέσο και την οποία απήλαυσα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Κίεβο. Και επ “αυτού, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που είχα ως υποστηρικτή της αποστολής μου τον γερουσιαστή Durbin».

Στο νέο Αμερικανό πρέσβη απευθύνθηκε ερώτηση από το γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, σχετικά με την συμφωνία που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους πιστωτές αλλά και την διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

«Εκτιμούμε διαφορετικά το ζήτημα με τη Γερμανία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη οικονομική πορεία της Ελλάδας. Έχω περάσει κάποιο χρόνο με ειδικούς στο δικό μας στο Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι θεωρούν σαφές, ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνει κάποιας μορφή επίσημη ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να τεθεί η Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διορισμός του Τζέφρι Πάιατ αποτελεί για την γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μια νίκη του στενού πυρήνα του προέδρου Ομπάμα (Μπάιντεν-Κέρι) επί της Κλίντον, η οποία όπως διέρρευσε, εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη για το γεγονός ότι δεν επηρέασε προς όφελος της τις εξελίξεις.

H πρώην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ λέγεται ότι κινήθηκε δραστήρια για να καθυστερήσει την αναγγελία των τοποθετήσεων των νέων πόστων των Αμερικανών πρέσβεων, μεταξύ αυτών και της Αθήνας επιθυμώντας να εξαργυρώσει με πολιτικές χάρες θέσεις πρέσβεων σε πρόσωπα που την έχουν ενισχύσει οικονομικά στην πολιτική της καριέρα.

Σχετικά άρθρα