Η κυβέρνηση μπορεί να εμφανίζεται ικανοποιημένη από το γεγονός ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα, ωστόσο το στοίχημα πλέον είναι να συμβιβάσει τις εσωτερικές διαφωνίες στη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης έχουν πάρει φωτιά, με αποτέλεσμα να έρχονται στην επιφάνεια και οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το μείζον ζήτημα του εκλογικού νόμου, με τον Νίκο Βούτση και τον Νίκο Φίλη να τάσσονται με τη σειρά τους υπέρ της άδολης αναλογικής.
Κοινή συνισταμένη όλων είναι η επί τω αναλογικότερω αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με αρκετά στελέχη της κυβέρνησης πέραν της θέσης της Κουμουνδούρου να ζητούν την απλή και άδολη αναλογική, προς εκπλήρωση ενός πάγιου αιτήματος του κόσμου της Αριστεράς.
Ωστόσο, ο κίνδυνος της ακυβερνησίας που ελλοχεύει από την απλή αναλογική προκαλεί “πονοκέφαλο” στο Μαξίμου, με τον υπουργό Εσωτερικών να έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο να βρει το κατάλληλο “παυσίπονο” με την καλύτερη δύνατη φόρμουλα και σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης ειναι να έχει τελειώσει με τον εκλογικό νόμο μέχρι τον Αύγουστο.
Η αποφυγή της ακυβερνησίας ήταν και το βασικό επιχείρημα όσων τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Κουρουμπλή για μείωση του μπόνους σε 30 έδρες, απλή αναλογική στις δύο πρώτες κατανομές και το μπόνους να δίνεται μονάχα στην τρίτη στο κόμμα ή τα κόμματα που έχουν πάνω από 40% που έχουν προχωρήσει προεκλογικά σε προγραμματική σύγκλιση.
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις το μπόνους των εδρών θα κατανείμονται στη βάση της απλής αναλογικής σε όλα τα κόμματα.
Δεδομένης της άρνησης της ΝΔ να δώσει το πράσινο φως σε ένα αναλογικότερο ή πλήρως αναλογικό εκλογικό σύστημα, το Μαξίμου στρέφει το ενδιαφέρον του στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης που βλέπουν με καλό μάτι μία τέτοια προοπτική.
Ωστόσο, ο προβληματισμός παραμένει, καθώς ακόμα και να συμπράξουν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, τα “κουκιά” για το Μαξίμου δεν βγαίνουν καθώς συγκεντρώνονται 188 ψήφοι. Για να πάρει με το μέρος του και το ΚΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι πρέπει να ρίξει στο τραπέζι την απλή και άδολη αναλογική.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο Μαξίμου θα ξεκινήσουν την αντεπίθεσή τους στη ΝΔ, για τη στάση που τηρεί απέναντι σε έναν δικαιότερο εκλογικό νόμο, με στόχο την ισονομία και την δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτών μέσα στη Βουλή.