Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεϊμαράκης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Δεν είμαστε αφελείς»

Μεϊμαράκης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Δεν είμαστε αφελείς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποίησε στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην πρόεδρος της ΝΔ, πρώην υπουργός Άμυνας, πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης στην αρχή της συνομιλίας τους για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν «επειδή βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο, είναι εύκολες οι κραυγές και οι υστερίες προς υφαρπαγή ψήφων.

»Αν όμως θέλουμε να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική με μακροπρόθεσμη προοπτική και μια προσπάθεια συντήρησης των σχέσεων τις οποίες έχουμε-εγώ δε θα τις χαρακτηρίσω άριστες, καλές, κακές-αλλά πρέπει να έχουμε σχέσεις με τους γείτονες.

»Κατά συνέπεια, εφόσον μάλιστα δεν είμαστε και αφελείς και δεν περιμένουμε και πάρα πολλά θετικά από τέτοιες συναντήσεις και εφόσον οχυρώνει και τη χώρα μας αμυντικά, αποτρεπτικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις και εφόσον έχουμε και τις ουσιαστικές σοβαρές συμμαχίες μέσα στους μεγάλους ευρωπαϊκούς διεθνείς οργανισμούς, θεωρώ ότι αυτές οι συναντήσεις-παρότι δείχνουν τις διαφωνίες που ο ένας αναφέρει παρουσία του άλλου-δεν κάνουν κακό.

»Τουλάχιστον δεν θα έλεγα ότι πρέπει να τις επιδιώκουμε, να είμαστε οι επισπεύδοντες και ότι κάνουν καλό, αλλά τουλάχιστον δεν κάνουν κακό. Δίνουν μια εικόνα επίπλαστη.

»Θα μου πούνε κάποιοι ορθόν, αλλά μια εικόνα ότι συζητάμε, ότι δεν τρωγόμαστε, ότι μπορούμε να ζήσουμε ήρεμα, ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ ήρεμο.

»Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με την οικονομία μας και με την καθημερινότητά μας.

»Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν γίνονται επενδύσεις σε περιοχές που έχουν αβεβαιότητα και αστάθεια.

»Η νηνεμία και η ηρεμία λοιπόν, είναι εύθραυστη και γι’ αυτό σας είπα ότι πρέπει να θωρακίζουμε τη χώρα, να έχουμε ένοπλες δυνάμεις με υψηλό ηθικό και να καλλιεργούμε τις σχέσεις μας και τις συμμαχίες μας με διεθνείς οργανισμούς».

«Δηλαδή τι θα κάνουμε; Ποια είναι η άλλη πρόταση; Να μη μιλάμε καθόλου; Ποια είναι η άλλη πρόταση όταν ο Ερντογάν μιλάει για «μειονότητα τουρκική»; Να του δώσει μια μπουνιά, ο Μητσοτάκης; Να του δώσει μια κουτουλιά;»

Αυτό συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης εν συνεχεία της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, δηλώνοντας «Δεν είναι εξωτερική πολιτική μακροπρόθεσμης πορείας κάτι τέτοιο.

»Εγώ ως υπουργός Αμύνης πρέπει να σας πω ότι βεβαίως δεν ανεχόμαστε παραβιάσεις, παραβάσεις, κυριαρχικά δικαιώματα.

»Κάναμε αυτά που έπρεπε και που απαιτεί το διεθνές δίκαιο.

»Όμως ταυτόχρονα προσπαθούσαμε να έχουμε μια καλή σχέση με το γείτονα, για το καλό και των Ελλήνων και των δύο λαών και των δύο οικονομιών.

»Σήμερα η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και αυτό το γνωρίζουν όλοι».

Για τα θαλάσσια πάρκα: «Πιστεύω ότι τελικά θα προχωρήσουν. Θα δούμε εξελίξεις μέσα στο 2024»

Ερωτηθείς έπειτα για το θέμα που αφορά τα θαλάσσια πάρκα, ανέφερε «νομίζω ότι η κυβέρνηση προτού κάνει μια τέτοια εξαγγελία τα έχει μελετήσει όλα αυτά και θεωρώ ότι θα προχωρήσει και θα πρέπει να προχωρήσουν.

»Δεν νομίζω μάλιστα ότι αυτά τα οποία λέει η Τουρκία ευσταθούν, είναι χωρίς αντίκρισμα.

»Πιστεύω ότι τελικά θα προχωρήσουν.

»Νομίζω ότι αν αυτά είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, πιστεύω πως ναι θα δούμε εξελίξεις μέσα στο 2024.

»Η κυβέρνηση γνωρίζει πότε αυτά θα τα προχωρήσει και πως θα τα προχωρήσει και δεν θεωρώ ότι τα έχει μελετήσει.

»Ξέρετε, σε μια περίοδο που πράγματι υπάρχει μια αστάθεια και μια αβεβαιότητα και στα Δυτικά Βαλκάνια και πάλι ο αέρας του αναθεωρητισμού κερδίζει έδαφος, θα πρέπει η Ελλάδα, ως ένας σταθερός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να έχει τις σχέσεις και τις αποστάσεις και τις απόψεις και τις προτάσεις με επιχειρήματα που θα βοηθήσουν τη σταθερότητα.

»Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε εν μέσω δύο πολέμων στην περιοχή μας για πρώτη φορά και οδηγούμεθα σε μονοπάτια τα οποία δεν είναι και τόσο βέβαια».

Σχετικά άρθρα