Το «χαρτί» της εθνικής ασφάλειας παίζει για μία ακόμα φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δηλώνει πως η έξοδος της χώρας του από την ΕΕ θα χαροποιήσει τους εχθρούς της Βρετανίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις του Κάμερον με το Brexit εκείνοι που θα χαρούν θα είναι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπακγνταντί, καθώς και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Αξίζει να θέσουμε το ερώτημα: Ποιοι θα χαρούν αν φύγουμε; Ο Πούτιν μπορεί να χαρεί. Υποψιάζομαι ότι ο αλ Μπαγκνταντί θα μπορούσε να χαρεί. Οι φίλοι μας σε ολόκληρο τον κόσμο μας στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μας λένε ότι εξαρτάται από εμάς, καθώς πρόκειται για κυρίαρχη επιλογή μας», είπε ο Κάμερον.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως «οι φίλοι μας στην Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη μας λένε: Θα θέλαμε να μείνετε, πιστεύουμε ότι είναι καλό για εσάς και είναι καλό για εμάς».
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είναι επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας, έσπευσε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κάμερον.
Ο Τζόνσον, ο οποίος σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ ακολουθεί το μονοπάτι του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερ-κράτος, δήλωσε πως ήταν υπερβολική η τοποθέτηση του Κάμερον σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος.
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπερβολικό να συγκρίνει κανείς ανθρώπους που συζητούν για την ελευθερία σε αυτή τη χώρα ή την αποκατάσταση της δημοκρατίας, και να λέει ότι οι σύμμαχοί μας είναι ο Πούτιν και το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Τζόνσον.
Βέβαια, ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας είχε συγκρίνει την ΕΕ με το σχέδιο του Χίτλερ, τονίζοντας: «Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ και πολλοί άλλοι προσπάθησαν κάτι τέτοιο, και έχει τραγική κατάληξη. Η ΕΕ είναι ακόμη μία απόπειρα, με διαφορετικές μεθόδους».
Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του, μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι ξεπέρασε τα όρια καταγγέλλοντάς τον για «ιστορική αμνησία», προσθέτοντας: «Πρέπει να παραβλέψουμε επιχειρήματα τόσο ανόητα σαν να μην έγιναν από έναν από τους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ο Μπόρις Τζόνσον ξεπέρασε τα όρια μιας λογικής συζήτησης, επιδεικνύοντας πολιτική αμνησία».