Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Έλληνες Μυθικιστές κάνουν το πρώτο τους συνέδριο στην Αθήνα

Οι Έλληνες Μυθικιστές κάνουν το πρώτο τους συνέδριο στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δήμος Αθηναίων, Έλληνες Μυθικιστές,

Οι Έλληνες Μυθικιστές πραγματοποιούν το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό στις 22 Μαΐου του 2016, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»).

Μεταξύ άλλων εισηγήσεων περιλαμβάνονται: “Ο Ιησούς ως Ηλιακή Θεότητα”, “Βρεφοκρατούσες και Γαλακτοτροφούσες θεότητες”, “Η Ανάληψη της Παναγίας: Μια Μυθικιστική διερεύνηση στη θεολογία της ενσώματης μετάστασης της Παρθένου”, “Ο Ορφικός Φάνης, ο Ιησούς και το σύμβολο του Εσταυρωμένου”, “Ο Ιησούς καταλαμβάνει τη θέση του στην παγκόσμια μυθολογία” και άλλα τινά…

Ο Μυθικισμός εκπροσωπεί την πεποίθηση ότι πολλοί Θεοί, Θεές και άλλοι ήρωες και θρυλικές φιγούρες, οι οποίοι συνδέονταν με εκπληκτικές και υπερφυσικές ικανότητες, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες.

Οι Μυθικιστές υποστηρίζουν, επίσης, ότι αρκετές από αυτές τις φιγούρες αντιπροσώπευαν ή συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα, όπως τον Ήλιο, τη Σελήνη, τα αστέρια, τους πλανήτες, τους αστερισμούς κτλ., οπτική που αντανακλάται στους όρους «αστρομυθολογία» ή «αστροθεολογία». Ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα της θέσης των Μυθικιστών, αναφέρεται πως διάφοροι βιβλικοί χαρακτήρες όπως ο Αδάμ και η Εύα, ο Σατανάς, ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο βασιλιάς Δαυίδ, ο Σολομώντας και ο Ιησούς Χριστός, μαζί με άλλες οντότητες, αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα μυθολογικές φιγούρες ανάλογης σημασίας με αυτές των Αιγυπτίων, των Σουμερίων, των Φοινίκων, των Ινδών, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και άλλων λαών, που αντιμετωπίζονται όμως μέχρι και τις μέρες μας περισσότερο ως μύθοι, παρά ως ιστορικά πρόσωπα.

Στο εξωτερικό ο Μυθικισμός (Mythicism ή Christ Myth Theory) επικεντρώνεται κυρίως στο πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού. Οι πρώτοι μυθικιστές ξεκίνησαν να ερευνούν το ζήτημα κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, συνδεόμενοι άμεσα με το πνεύμα του Διαφωτισμού.

Έκτοτε έχουν καταγραφεί αρκετές απόψεις των αμφισβητιών της ιστορικής παρουσίας του Ιησού (αλλά και άλλων Βιβλικών προσώπων) από ακαδημαϊκούς ιστορικούς, θεολόγους και ανεξάρτητους ερευνητές, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες η δραστηριότητα και το ενδιαφέρον γύρω από την προβληματική για την ιστορικότητα του Ιησού έχει αναθερμανθεί με την έκδοση δεκάδων βιβλίων σε ετήσια βάση.

Σχετικά άρθρα