Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον με δύσκολη αποστολή

Ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον με δύσκολη αποστολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερούν Ντάισελμπλουμ, Γιώργος Σταθάκης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάριο Ντράγκι, Μνημόνιο, Τζακ Λιου,

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών διακόπηκαν προσωρινά και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου στις 18 Απριλίου.

Σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ενημέρωσε από κοινού με την Ντέλια Βελκουλέσκου το εκτελεστικό συμβούλιο για την πορεία των διαβουλεύσεων με την Αθήνα.

Στην ελληνική πλευρά προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η επιμονή του Ταμείου σε δεύτερη συνεχόμενη έκθεσή του να κάνει αναφορά στην πιθανότητα ενός νέου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση Fiscal Monitor Report, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα του 2016, γεγονός που ενδέχεται να καταστήσει περισσότερο περίπλοκη ή ακόμα και να αποθαρρύνει την εφαρμογή αναγκαίων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων το 2016.

Το ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται από το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές στο παρελθόν στελέχη του, προεξάρχοντος του Πολ Τόμσεν, έχουν φορτώσει στις πλάτες της χώρας μας σωρεία δικών τους λαθών στις πολιτικές που επέβαλαν στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της πολιτικής αστάθειας ως ένα μόνιμο άλλοθι για να υπεκφεύγουν των δικών τους ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια.

Αναδεικνύει έτσι την εκτίμηση ορισμένων οικονομολόγων εκτός ΔΝΤ, οι οποίοι ερμηνεύουν τη δεύτερη αυτή έκθεση ως πρόθεση του Ταμείου να δρομολογήσει είτε ένα τέταρτο είτε ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο, το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού εκλαμβάνεται από το ΔΝΤ ως ξεπερασμένο σε πολλά σημεία του, τα οποία θεωρεί ότι χρήζουν αναθεώρησης και αναπροσαρμογής.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τη δύσκολη «αποστολή» που θα έχει από αύριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναμένεται στο περιθώριο της Συνόδου να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Aμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Σχετικά άρθρα