Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι κέρδισε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες και τι ζητά στη Σμύρνη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βρυξέλλες, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στη Σύνοδο υπήρξε μία σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, την οποία χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική, εξηγώντας ότι η συζήτηση η εστιάστηκε στο πώς θα βρούμε μία ουσιαστική λύση. Από το plan B πήγαμε στο plan A, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι η Άγκυρα ήρθε στη σύνοδο με προτάσεις που αιφνιδίασαν πολλούς. Πρόσθεσε ότι έθεσε ως όρο κάποια ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα («ορισμένα ήταν και υπερβολικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός).

Η συζήτηση μπήκε ξανά σε μία σωστή βάση.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να αποφασιστεί το πώς θα έρθουμε σε μία ουσιαστική συμφωνία με την Τουρκία για να τελειώσει το προσφυγικό δράμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η σύνοδος τελείωσε σήμερα, αλλά συνεχίζεται στη Σμύρνη, αναφερόμενος στο ελληνοτουρκικό συμβούλιο της Τρίτης. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη Σμύρνη θα υπάρξει μια ιστορική απόφαση επανεισδοχής των μεταναστών. Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί -εμμέσως πλην σαφώς- στα ευρωπαϊκά κράτη που προέβησαν σε μονομερείς ενέργειες το προηγούμενο διάστημα, καθώς και στις χώρες του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία). Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η συζήτηση ανέδειξε για άλλη μία φορά τον διχασμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά, απομονώθηκαν οι χώρες εκείνες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη.

Η επόμενη σύνοδος θα είναι κρίσιμη… σήμερα έγινε ένα ουσιαστικό βήμα, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Σε σχέση με τις αρχικές μας επιδιώξεις -που είχαμε συμφωνήσει στο συμβούλιο τον πολιτικών αρχηγών- έχουμε ουσιαστικά πετύχει την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των στόχων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Τα αποτέλεσμα χαρακτηρίζονται ως ένα βήμα μπροστά. Εντούτοις χρειάζονται πολλά βήματα μπροστά, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός φέρεται να καυτηρίασε τη στάση των χωρών του Βίζενγκραντ, χαρακτηρίζοντάς την υποκριτική. Όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, οι τέσσερις χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στις χώρες του Βίζενγκραντ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να ληφθεί άμεσα απόφαση για το προσφυγικό. Εάν δεν δεχθείτε το plan A, που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο plan B που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, φέρεται να υποστήριξε η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

Αργότερα, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για επιτυχία από την ελληνική πλευρά, αναφερόμενες στο γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης Ε.Ε.-Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων των χωρών του Βίζενγκαρντ για το κλείσιμο των βορείων συνόρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίζενγκραντ.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έλαβε μέρος σε επταμερή συνάντηση ηγετών, μαζί με Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Κύπρο, με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών, με στόχο τον συντονισμό στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχουν νέο γύρο επαφών την Τρίτη στη Σμύρνη. Ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στο ελληνοτουρκικό φόρουμ, ενώ θα υπάρξουν επαφές στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας. Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί.

Εκτός του προσφυγικού ζητήματος, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα του συμβουλίου θα περιλαμβάνονται κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί:

Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών
Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού
Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος
Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών
Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών

Σχετικά άρθρα