Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκέψεις να “σουτάρουν” το αδιάλλακτο ΔΝΤ από το πρόγραμμα στις Βρυξέλλες

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, Βρυξέλλες, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Συντάξεις,

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις για την εφαρμογή του μνημονίου που δεν θα περιλαμβάνουν το ΔΝΤ καθώς η αξιολόγηση έχει κολλήσει. Οι εταίροι δείχνουν να ευθυγραμμίζονται με τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές ζητώντας από το ΔΝΤ είτε στροφή στο ρεαλισμό, είτε αποχώρηση από το πρόγραμμα.

«’Η συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις ή δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα, θέλεις να αποχωρήσεις και το λες. Αυτή είναι η θέση μου, αυτή πρέπει να είναι και η θέση της Ευρώπης», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς το ΔΝΤ χθες το βράδυ, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, o Aλέξης Τσίπρας – ένα μήνυμα, που αποτυπώνει και το βαρύ κι αμφίρροπο κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον για το Ταμείο στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Όπως δείχνουν και οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, στηρίζουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να υπάρχει χαλάρωση των πιέσεων στην αξιολόγηση. Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Βερολίνο επιθυμεί να δώσει ευελιξία στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Κατά το δείπνο που έγινε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του προέδρου του EWG κ. Τόμας Βίζερ, συμμετείχαν εκ μέρους του ΔΝΤ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ταμείου κ. Πόουλ Τόμσεν με την επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Εκ μέρους της ΕΚΤ ήταν παρόντες ο επικεφαλής της ομάδας της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ κ. Ράσμους Ρέφερ με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Μπενουά Κερέ ενώ εκ μέρους της Κομισιόν ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο.

Πλέον στο τραπέζι μπαίνει το σενάριο να αποκοπεί, τουλάχιστον μέχρι τις αποφάσεις για το χρέος, το ΔΝΤ. Ο ρόλος του να υποβαθμιστεί και να προχωρήσουν αρχικά τουλάχιστον η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους, καθώς σε ισχύ είναι το μνημόνιο που έχει υπογράψει  το καλοκαίρι η Ελληνική Κυβέρνηση με τον ΕΜΣ, το οποίο συνοδεύονταν και με το δάνειο των 86,5 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ που είχε ξεκινήσει το 2012 διακόπηκε, ωστόσο είναι γνωστή η στάση των Γερμανών που θέλουν το ΔΝΤ.

Στο Βερολίνο πλέον υπάρχουν βροχή τα δημοσιεύματα που το παρουσιάζουν διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και εντείνει τις επιθέσεις προς το Ταμείο.

Κώδωνα κινδύνου ότι λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος χτύπησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ρίχνοντας την ευθύνη για την «εμπλοκή» στο ΔΝΤ, αφού, όπως είπε, «με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είμαστε κοντά» ο υπουργός είπε ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα». Χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο πρόγραμμα διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν έχουμε άπλετο χρόνο».

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ και την απαίτησή του για νέα μέτρα, αφού κατά τη συμφωνία το προηγούμενο καλοκαίρι η οικονομική κατάσταση και οι προβλέψεις, ήταν πολύ χειρότερες από ότι σήμερα. «Γι αυτό δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητά πιο πολλά μέτρα» επισήμανε.

Σχετικά άρθρα