Τη δημιουργία μίας νομικής οδού που θα επιτρέπει τη συστηματική επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από την Ευρώπη στην Τουρκία επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», μία κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα όμως έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Κομισιόν έχει ζητήσει από κράτη-μέλη να εξετάσουν την κατάταξη της Τουρκίας στη λίστα των «ασφαλών τρίτων χωρών», μέτρο που τυπικά επιτρέπει την ταχεία επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο εφόσον έχουν ταξιδεύσει μέσω αυτών των χωρών.
Η φερόμενη κίνηση των Βρυξελλών έχει ωστόσο προκαλέσει οργή στην Άγκυρα, με τους FT να μεταδίδουν ότι τούρκοι αξιωματούχοι βλέπουν τα μηνύματα της Κομισιόν ως υπονοούμενα ότι όποιος έχει φτάσει την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα μπορεί να επιστραφεί εκεί.
«Εάν αυτό περάσει, το σχέδιο [συνεργασίας] Ε.Ε.-Τουρκία θα έχει πρόβλημα», δήλωσε στην εφημερίδα τούρκος αξιωματούχος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Τουρκία να δέχεται οικειοθελώς αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει από το έδαφός της – ώστε να μειωθούν οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις στα κράτη-μέλη – έχοντας προσφέρει ως αντάλλαγμα ένα μεγάλο πρόγραμμα ετήσιας μετεγκατάστασης περίπου 250.000 προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
Η Ευρώπη δέχτηκε περίπου 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, πάνω από το 80% των οποίων έφτασε στα ελληνικά νησιά μέσω των τουρκικών παραλίων.
Η Επιτροπή έχει ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία και για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών, με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να δηλώνει χθες Τετάρτη ότι οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να κάνει περισσότερα για την πάταξη της διακίνησης ανθρώπων.