Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές Αρχές για να πιάσουν τον Ανατόλι Ζεμλιάνκα (Anatoly Zemlyanka), έναν άνδρα που γεννήθηκε στη Σιβηρία και ταξίδεψε στη Συρία για να ενταχθεί το Ισλαμικό Κράτος.
Η Ιντερπόλ έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό για τη σύλληψη του Ανατόλι Ζεμλιάνκα, ρωσικής εθνικότητας, ο οποίος είναι ύποπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Ζεμλιάνκα, του οποίου η φωτογραφία και τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στη λίστα καταζητούμενων στο σάιτ της Ιντερπόλ, κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην εκτέλεση ενός ομήρου που κρατούσε το Ισλαμικό Κράτος.
Νωρίτερα τον Δεκέμβριο το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησε ένα βίντεο που δείχνει τον Ζεμλιάνκα να εκτελεί έναν Τσετσένο που ονομαζόταν Μαγκομέντ Χασίγεφ (Magomed Khasiev) στη Συρία, με την κατηγορία ότι ήταν Ρώσος κατάσκοπος.
Ο Ζεμλιάνκα εκτός από την Ιντερπόλ καταζητείται και από τις ρωσικές Αρχές, οι οποίες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.
Ο 28χρονος τζιχαντιστής Ανατόλι Ζεμλιάνκα, είναι κάτοικος της πόλης της Νογιάμπρσκ της Ρωσίας (αυτόνομη Περιφέρεια Γιαμάλ-Νενέτς).
Ο Μαγκομέντ Χασίγεφ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Γεβγκένι Γιούντιν, ήταν κάτοικος του Γκρόζνι της Τσετσενίας, και αφού πέρασε πρώτα από την Αίγυπτο, στρατολογήθηκε από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Το ανατριχιαστικό βίντεο με τον αποκεφαλισμό του από τον τζιχαντιστή εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στα τέλη Νοεμβρίου.
Στο βίντεο ο τζιχαντιστής Ανατόλι Ζεμλιάνκα, λίγο πριν προχωρήσει στο αποτρόπαιο έγκλημα, απείλησε την Ρωσία κατηγορώντας την για τις επιδρομές κατά θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Ήταν η πρώτη φορά που όμηρος των τρομοκρατών ήταν ρωσικής καταγωγής. Οι τζιχαντιστές αιτιολόγησαν την πράξη τους επειδή «ο Μαγκομέντ ήταν Ρώσος κατάσκοπος που είχε σταλεί στη Συρία από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας (FSB)».
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ τόνισε πως δεν αληθεύουν αυτοί οι ισχυρισμοί ενώ έστειλε σκληρό μήνυμα:
«Αυτός που τον σκότωσε, δε θα ζήσει. Θα τον στείλουμε στον άλλο κόσμο, θα του δώσουμε εισιτήριο χωρίς επιστροφή». Ο Γεβγκένι Γιούντιν ζούσε στο ορφανοτροφείο Γκβαρντέισκι στο Γκρόζνι, όπου είχε είχε μεταφερθεί από την περιφέρεια Τσελιάμπινσκ, καθώς η μητέρα του είχε στερηθεί των γονικών δικαιωμάτων.