Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του ψηφίσματος για την ανάληψη δράσης ενάντια στο Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δείχνει ότι ο κόσμος στέκεται ενωμένος εναντίον αυτού του «κακού», ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει πίεση ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο για την διεξαγωγή επιθέσεων από την Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.
«Η Βρετανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους συμμάχους της που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
»Εγώ (με τη σειρά μου) θα συνεχίσω να επισημαίνω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα από την μεριά μας και να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη μέσα στο κοινοβούλιο για τη δράση –που πιστεύω ότι είναι απαραίτητο η Βρετανία να αναλάβει, για να θωρακίσουμε την δική μας ασφάλεια– σε μέρος μιας αποφασιστικής διεθνούς στρατηγικής». δήλωσε ο Κάμερον σε χθεσινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή. Σήμερα ο κόσμος έχει ενωθεί ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η διεθνής κοινότητα συνασπίστηκε και αποφάσισε να συντρίψει αυτό το κακό, που απειλεί τους ανθρώπους κάθε χώρας και κάθε θρησκείας», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε παράλληλα ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ, η προσπάθεια του Κάμερον να ξεκινήσει η Βρετανία αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία ενδεχομένως να τονώθηκε από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Το ψήφισμα είναι ένα κάλεσμα για ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη του Οργανισμού που έχουν την ικανότητα να λάβουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ράικροφτ στους δημοσιογράφους.
Την Πέμπτη ο Κάμερον δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο μια «εκτενή στρατηγική» για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών από το Ισλαμικό Κράτος, που θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία.
Τα σχέδια του για βομβαρδισμό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ το 2013 είχαν καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, αλλά πλέον δεν τίθεται θέμα βομβαρδισμού των κυβερνητικών δυνάμεων.