Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ιδιαίτερη σχέση του εγκεφάλου της επίθεσης στο Παρίσι με το… Παγκράτι

Η ιδιαίτερη σχέση του εγκεφάλου της επίθεσης στο Παρίσι με το… Παγκράτι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, Βέλγιο, Βρυξέλλες, Γαλλία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Παρίσι, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

Έντονο παρασκήνιο που φτάνει μέχρι το… Παγκράτι βρίσκεται πίσω από το τρομοκρατικό θρίλερ με τον μακελάρη τζιχαντιστή που φέρεται να σχεδίασε τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα βελγικά Μέσα επικαλούμενα υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ (Abdelhamid Abaaoud), γνωστός και ως Αμπού Ομάρ Αλ Μπαλίκι, 27 ετών, από τη συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, είναι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας De Standaard που επικαλείται πληροφορίες από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά και τις συλλήψεις επτά τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τελευταία στιγμή τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων.

Ο Αμπααούντ ωστόσο, την ίδια περίοδο είχε απασχολήσει – εν αγνοία μας – την κοινή γνώμη της Ελλάδας. Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες έστηλαν σήμα στις ελληνικές Αρχές ότι το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί ο Αμπααούντ είχε εντοπιστεί στην Αθήνα.

Η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη στο ανατολικό Βέλγιο. Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο σε έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ (βρίσκεται στο ανατολικό Βέλγιο).

Η ενημέρωση σήμανε συναγερμό στις ελληνικές Αρχές και πυροδότησε την άμεση ενεργοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που οδήγησαν στη σύλληψη δύο τζιχαντιστών, συνεργών του Αμπααούντ και την έκδοσή τους στο Βέλγιο, καθώς από τις Βρυξέλλες υπήρχει αίτημα έκδοσής τους. Οι συλληφθέντες ήταν ενας 27χρονος Μαροκινός και ένας 33χρονος Αλγερινός, αλλά όχι ο Αμπααούντ, με τις ελληνικές Αρχές εν τέλει να κάνουν λόγο για λάθος συναγερμό.

Ο εντοπισμός του κινητού του τηλεφώνουν ωστόσο έχει οδηγήσει αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ στο συμπέρασμα ότι ο Αμπααούντ βρισκόταν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Παγκράτι, από όπου μάλιστα οργάνωνε τον τζιχαντιστικό πυρήνα του Βελγίου, αλλά πρόλαβε και διέφυγε πριν την επιχείρηση των ελληνικών Αρχών.

Ποιος είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της επίθεσης στο Παρίσι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 129 ανθρώπους καθώς και του πυρήνα που διαλύθηκε στις 15 Ιανουαρίου στο Βέλγιο λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας διαβόητος βέλγος τζιχαντιστής που έφυγε για τη Συρία και φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα, υποστήριζαν τον Γενάρη του 2015 βελγικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI, υποστηρίζει η εφημερίδα «Λα Ντερνιέρ Ερ».

Ηλικίας 27 ετών, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είναι ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ίντερνετ. Σε ένα απ’ αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο μικρός, 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει και φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη (ανατολικό Βέλγιο). Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ (ανατολικό Βέλγιο).

Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η “Ντερνιέρ Ερ” προσθέτει πως ο ύποπτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως “εγκεφάλου” του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του Charlie Hebdo στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον αυτής της ομάδας.

Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να “σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και μέσα σε αστυνομικά τμήματα”, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Βερβιέ. Εξάλλου 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο, σε βάρος πέντε εκ των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση”. Τρία εξ αυτών προφυλακίσθηκαν.

Δύο ύποπτοι ως μέλη του πυρήνα, Βέλγοι που ήθελαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.

Έδωσε και συνέντευξη παραδεχόμενος τους συνεργούς του στην Ελλάδα

Πέραν της πλούσιας «δράσης» του παρανοίκού τζιχαντιστή, ο Αμπααούντ έχει στο παρελθόν παραχωρήσει και συνέντευξη στο περιοδικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, Dabiq, στην οποία στο τέλος παραδέχεται ότι στην προσπάθεια να τον συλλάβουν οι «Σταυροφόροι» (εννοεί τους ευρωπαίους) προχώρησαν σε συλλήψεις συνεργών του μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Αναφέρεται φυσικά στις συλλήψεις του Παγκρατίου.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Dabiq: Γιατί πήγες στο Βέλγιο;
Αμπααούντ: Ο Αλλάχ με επέλεξε να ταξιδέψω στην Ευρώπη μαζί με άλλους δύο συντρόφους για να τρομοκρατήσω τους σταυροφόρους που κάνουν πόλεμο κατά των Μουσουλμάνων. Το Βέλγιο, όπως γνωρίζετε, είναι μέλος της συμμαχίας των σταυροφόρων που επιτίθενται κατά των Μουσουλμάνων σε Ιράκ και Συρία.

Dabiq: Είχατε και άλλους συντρόφους μαζί;
Αμπααούντ: Οχι ήμασταν τρεις. Τα ονόματά μας παίζουν σε όλα τα ΜΜΕ.

Dabiq: Ηταν δύσκολο για σένα να πας στο Βέλγιο;
Αμπααούντ: Αντιμετωπίσαμε διάφορες δυσκολίες στο ταξίδι. Περάσαμε μήνες προσπαθώντας να βρούμε δρόμο μέσα από την Ευρώπη και με τη βοήθεια του Αλλάχ καταφέραμε στο τέλος να φτάσουμε Βέλγιο. Εκεί καταφέραμε να βρούμε όπλα και ένα ασφαλές καταφύγιο για να ξεκινήσουμε τις επιθέσεις μας κατά των Σταυροφόρων. Η μόνη δύναμη είναι ο Αλλάχ.

Dabiq: Πώς τα ΜΜΕ βρήκαν τη φωτογραφία σου;
Αμπααούντ: Ενας σύντροφος με είχε τραβήξει βίντεο πριν από μία μάχη αλλά η κάμερά του χάθηκε και μετά πουλήθηκε σε δημοσιογράφο της Δύσης. Ξαφνικά είδα τη φωτογραφία μου παντού, αλλά ο Αλλάχ τους τύφλωσε και δεν με βρήκαν. Με σταμάτησε μάλιστας αστυνομικός για να με συγκρίνει με τη φωτογραφία αλλά με άφησε να φύγω καθώς δεν βρήκε ομοιότητα! Αυτό ήταν δώρο του Αλλάχ.

Dabiq: Τι έγινε την ημέρα της μάχης με τις βελγικές αρχές;
Αμπααούντ: Οι δύο σύντροφοί μου ήταν στο σπίτι μας και είχαν έτοιμα τα εκρηκτικά και τα όπλα μας. Ξαφνικά τους περικύκλωσαν 150 Βέλγοι και Γάλλοι αστυνομικοί. Ακολούθησε μάχη για 10 λεπτά. Οι δύο σύντροφοι μου σκοτώθηκαν.

Dabiq: Αφού εσύ δεν ήσουν μαζί πώς έγινες ύποπτος;
Αμπααούντ: Οι υπηρεσίες Πληροφοριών με ήξεραν από πριν γιατί με είχαν συλλάβει και με είχαν φυλακίσει. Μετά την εισβολή στο κρησφύγετο κατάλαβαν ότι έμενα και εγώ εκεί και άρχισαν διάφορες επιχειρήσεις. Συνέλαβαν Μουσουλμάνους σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο για να βρουν συνεργούς μου. Μακάρι ο Αλλάχ να απελευθερώσει τους μουσουλμάνους από τις φυλακές των Σταυροφόρων.

Σχετικά άρθρα