Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Οι δικλείδες ασφαλείας της Γαλλίας κατά της ακροδεξιάς αρχίζουν να καταρρέουν

Οι δικλείδες ασφαλείας της Γαλλίας κατά της ακροδεξιάς αρχίζουν να καταρρέουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Γαλλία, Εκλογές, Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Μαρίν Λεπέν,

H ακροδεξιά επικεφαλής του κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», Μαρίν Λεπέν, έχει αποκτήσει νέους οπαδούς εν όψει των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς οι παραδοσιακές νόρμες που κρατούσαν τις εθνικιστικές ομάδες μακριά από την εξουσία καταρρέουν.

Ένας από τους πιο επιφανείς Εβραίους της Γαλλίας δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να ψηφίσει τη Λεπέν αντί για μια συμμαχία αριστερών κομμάτων που έχει αναδειχθεί ως ο κύριος αντίπαλός της.

Μία από τις πρώην εκπροσώπους του Μακρόν δήλωσε ότι θα απείχε από την ψηφοφορία αντί να ψηφίσει την ακροδεξιά, αν βρισκόταν μπροστά στην ίδια επιλογή, επικαλούμενη φερόμενα αντισημιτικά σχόλια του ηγέτη της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελενσόν.

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει το κέντρο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να μην κατεβάσει υποψηφίους σε περισσότερες από το 10% των εδρών, κρίνοντας ότι οι μετριοπαθείς από την κεντροδεξιά ή την αριστερά θα είχαν περισσότερες πιθανότητες.

Ο στόχος «είναι να επιλέξουμε τον υποψήφιο που είναι όσο το δυνατόν πιο ρεπουμπλικανικός και δημοκρατικός», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στο ραδιόφωνο RMC.

Για γενεές, το γαλλικό κατεστημένο είχε μια σιωπηρή συμφωνία που εμπόδιζε τα ακροδεξιά κόμματα να πλησιάσουν τους μοχλούς της κυβέρνησης.

Αλλά την εβδομάδα που πέρασε από τότε που ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση, οι αντίπαλοί του από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν εμπλακεί σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για να σφραγίσουν συμμαχίες που θα μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους στη διπλή ψηφοφορία που ολοκληρώνεται στις 7 Ιουλίου.

Αυτό δημιούργησε ένα άνοιγμα για την ακροδεξιά.

Εάν ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν μπορέσει να διευρύνει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις και να εδραιώσει την πλειοψηφία, θα αποτελέσει θεμελιώδη πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – οι οποίοι συγκεντρώνονται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν πώς θα εντείνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσουν περαιτέρω την αντίδρασή τους στη ρωσική επιθετικότητα,

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ολοκληρώθηκε την Κυριακή και καθιστά το κόμμα του Μακρόν, την Αναγέννηση, εκτεθειμένο σε επίθεση τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά, ενώ στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στη μακρινή τρίτη θέση.

Η πολιτική αβεβαιότητα και η αυξανόμενη πιθανότητα η επόμενη κυβέρνηση να προωθήσει δαπανηρά μέτρα για τα δημοσιονομικά του κράτους τρόμαξαν τους επενδυτές.

Τα κρατικά ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατρακύλας, με το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετή κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών ομόλογων να σημειώνει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το selloff εξαφάνισε 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale SA, BNP Paribas SA και Credit Agricole SA – που κατέχουν όλες σημαντικό μέρος του κρατικού χρέους – έχασαν πάνω από 10% η καθεμία.

Οι απώλειες επέτρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπεράσει τη Γαλλία ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη.

Το έργο της Λεπέν διευκολύνεται από την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση μέρους της γαλλικής αριστεράς και από τη μη αναμενόμενη συμμαχία μεταξύ ομάδων που κυμαίνονται από την ακροαριστερή France Unbowed μέχρι τους πιο μετριοπαθείς Σοσιαλιστές.

Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει το λεγόμενο ρεπουμπλικανικό μέτωπο, σύμφωνα με το οποίο τα κυρίαρχα κόμματα θα ένωναν τις δυνάμεις τους προκειμένου να νικήσουν την άκρα δεξιά.

Η πολιτική ομάδα του Μακρόν αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψηφίους σε 65 εκλογικές περιφέρειες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για άλλα κόμματα με περισσότερες πιθανότητες να εμποδίσουν τον δρόμο προς την ακροδεξιά και μια νέα αριστερή συμμαχία, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ.

Συγκεκριμένα, δεν θα βάλουν υποψήφιο εναντίον του πρώην σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατεβαίνει στην ιστορική εκλογική του περιφέρεια της Κορέζ.

Τα κυριότερα κόμματα της γαλλικής αριστεράς έχουν ξεπεράσει το κόμμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις, δημιουργώντας μια εύθραυστη συμμαχία κομμάτων με επίκεντρο τον Μελανσόν, τον χαρισματικό ηγέτη της ακροαριστερής ομάδας «France Unbowed».

Οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις, που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα καταστρέψουν την κληρονομιά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν και θα θέσουν τη χώρα σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημοσιονομική πολιτική.

Εάν προσθέσουμε και το ιστορικό του Μελενσόν που χρησιμοποιεί αντισημιτικά τροπάρια, αυτό σημαίνει ότι η ψήφος στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι απαγορευτική για πολλούς κεντρώους.

Ακόμη και ο Μακρόν αρνήθηκε να πει ποιον θα ψήφιζε αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της Λεπέν και του Μελενσόν.

Η πρώην κυβερνητική του εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ δήλωσε την Κυριακή ότι θα απείχε.

Οι ισχυρισμοί περί αντισημιτισμού αιωρούνται πάνω από τον Μελενσόν από το 2013, όταν κατηγόρησε τον σοσιαλιστή υπουργό Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ότι δεν «σκέφτεται γαλλικά», αλλά «διεθνώς οικονομικά», θυμίζοντας ένα κλισέ του Εβραίου τραπεζίτη.

Ο Μελενσόν δήλωσε τότε ότι δεν γνώριζε ότι ο Μοσκοβισί ήταν Εβραίος.

Ο Σεργκέ Κλάρσφελντ, ένας Εβραίος ιστορικός γνωστός για τον αγώνα του να λογοδοτήσουν οι Ναζί, δήλωσε το Σάββατο στο LCI ότι θα ψήφιζε το κίνημα της Λεπέν αντί του Μελενσόν, λέγοντας ότι είχε «αντισημιτικές προεκτάσεις και βίαιο αντισιωνισμό».

Σίγουρα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια εύθραυστη συμμαχία και τα μέλη του έχουν αποσιωπήσει μια σειρά από βαθιά ριζωμένες διαφορές σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον κατακερματισμό της αριστερής ψήφου, οπότε θα μπορούσε ακόμη να υπονομευθεί από δημόσιες εσωτερικές διαμάχες στις δύο εβδομάδες μέχρι τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τη σταθεροποίηση της συμμαχίας, ο Μελανσόν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να αφήσει κάποιον άλλον να γίνει πρωθυπουργός, αν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κερδίσει την πλειοψηφία.

Ένας προστατευόμενος του Μελενσόν, ο οποίος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για ενδοοικογενειακή βία, αποσύρθηκε επίσης από τις εκλογές την Κυριακή μετά από αντιδράσεις από άλλα κόμματα της συμμαχίας.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία ανεβάζει ταχύτητα τη Δευτέρα, η Λεπέν και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη, προσεγγίζοντας τους mainstream ψηφοφόρους, επιμένοντας ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν όσον αφορά την οικονομία.

«Θα αποκαταστήσω την τάξη στους δρόμους και στους δημόσιους λογαριασμούς», δήλωσε ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού Τζόρνταν Μπαρντελά στην τηλεόραση France 3.

Η Λεπέν έχει δηλώσει ότι ο Μπαρντέλα θα γίνει πρωθυπουργός αν καταφέρει να αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ο Εθνικός Συναγερμός βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην Κάτω Βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, μια προοπτική που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, στους διεθνείς εταίρους της Γαλλίας και σε ένα μέρος της γαλλικής κοινής γνώμης.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο για να αντιταχθούν στη στάση της Λεπέν όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικονομία.

Ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχει ακόμη εκθέσει λεπτομερώς τις πολιτικές του προτάσεις, αλλά έχει δηλώσει ότι θα μειώσει τους φόρους επί των καυσίμων και της ενέργειας με κόστος περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21 δισεκατομμύρια δολάρια) και δεσμεύτηκε να ανακτήσει τον έλεγχο της ενεργειακής πολιτικής από την ΕΕ.

Έχει επίσης υποσχεθεί να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη και να αυξήσει τους μισθούς για ορισμένους δημόσιους υπαλλήλους.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν κατανοούν πραγματικά το σχέδιο του Εθνικού Συναγερμού», δήλωσε η Λεπέν στη Le Figaro.

Σχετικά άρθρα