Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

To Reuters εξηγεί γιατί θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε το μνημόνιο

To Reuters εξηγεί γιατί θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε το μνημόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μνημόνιο,

Όπως μεταφέρει το Reuters, εκ πρώτης όψεως, η όποια ανησυχία για την εφαρμογή του Μνημονίου, προβάλλεται δείχνει να είναι αβάσιμη, από τη στιγμή που η ανάγκη της Ελλάδας για χρήματα είναι τόσο επείγουσα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακολουθήσει τις επιταγές του Μνημονίου. Άρα, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει θα ακολουθήσει τους όρους κατά γράμμα.

Το γεγονός ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ξεφεύγουν από αυτή τη γραμμή δίνει τον τόνο, αλλά δεν επισκιάζει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων. Ειδικά των Γερμανών, που μέσω του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσαν ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας και στο σωστό χρονικό διάστημα.

Το πρακτορείο σημειώνει πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γνωρίζουν πως αν τα αποτελέσματά τους στην εφαρμογή του Μνημονίου είναι ισχνά, τότε θα υπάρξει ζήτημα με τη χρηματοδότηση της χώρας.

«Αν το review του Οκτωβρίου είναι επιτυχημένο, τότε θα απελευθερωθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα. Χρήματα που αναμένεται να καλύψουν τις πληρωμές χρέους που έχει η χώρα, αλλά και τομείς που βρίσκονται υπ” ευθύνη του κράτους. Αντίθετα, οι δανειστές θα σταματήσουν κάθε χρηματοδότηση αν κρίνουν πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιπροσθέτως, σημειώνει πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δέχεται πλήγματα λόγω των capital controls, επομένως είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κάτι που παραδέχεται και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Reuters. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η κορυφαία προτεραιότητά μας αμέσως μετά τις εκλογές είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Πάντως, υπάρχει πιθανότητα το επόμενο review, που είναι καθορισμένο για τον Οκτώβριο, να καθυστερήσει αν υπάρξουν παζάρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη δόση ενδέχεται να χρειαστεί να καλύψει μεγαλύτερη περίοδο, άρα και αυξημένες ανάγκες.

Οι άμεσες υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι προς το ΔΝΤ (1,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο) και περίπου 6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μέσα στο 2016. Επιπλέον, οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα δημιουργήσει μόνο χρηματοδοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά θα μεταφέρει χρονικά και τη συζήτηση για το χρέος. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μετά την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους τεχνοκράτες των δανειστών.

Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα, κάποια κομμάτια του προγράμματος να αναθεωρηθούν, από τη στιγμή που οι Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία με τους δανειστές με στόχο να αμβλύνουν τα πλήγματα που θα επιφέρει το Μνημόνιο στους Έλληνες. Το άρθρο σημειώνει πως αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το «Grexit» ως μελλοντικό όπλο στις συζητήσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους.

Σχετικά άρθρα