Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: «”Είμαστε φίλοι του Ισραήλ”, λέει ο υπουργός Εξωτερικών» της Ελλάδας

Reuters: «”Είμαστε φίλοι του Ισραήλ”, λέει ο υπουργός Εξωτερικών» της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Γιώργος Γεραπετρίτης, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λίβανος, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εξωτερικών, Χαμάς, Χεζμπολάχ,

To πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε ανταπόκριση του Τζον Άιρις από τα Ηνωμένα Έθνη με τίτλο Israel not facing effective pressure, Greece says και με υπότιτλους «Η Ελλάδα επιδιώκει να λειτουργήσει ως διαπραγματευτής ειρήνης στη Μέση Ανατολή», και «”Είμαστε φίλοι του Ισραήλ”, λέει ο υπουργός Εξωτερικών» της Ελλάδας, δημοσιεύει μέρος της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη, αναφορικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την κλιμάκωση στο Λίβανο.

Το Ισραήλ δεν δέχεται επαρκείς πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και η κλιμάκωση στο Λίβανο είναι ένα ναρκοπέδιο, που η διεθνής κοινότητα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, δήλωσε τη Δευτέρα 23/9 ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η Ελλάδα εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 νωρίτερα φέτος και η Αθήνα πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ τής προσδίνουν αξιοπιστία, ώστε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής ειρήνης.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση προς το Ισραήλ.

»Είμαστε φίλοι του Ισραήλ, είμαστε στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης στο Reuters σε συνέντευξή του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα καταδίκασε την επίθεση των τζιχαντιστών της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά ζήτησε να σταματήσει η χερσαία και αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές, έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 ανθρώπους και έχει ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνεχής, πολύ ισχυρή αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης μετά από συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αραβικών χωρών.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι Άραβες και οι Ευρωπαίοι να επιδιώξουν κοινές και όχι διαφορετικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να πιέσουν το Ισραήλ, ωστόσο η κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες δείχνει μια συλλογική διεθνή αποτυχία.

«Δεν έχουμε αποτρέψει τη διάχυση και όσο πιο διασκορπισμένος γίνεται ο πόλεμος, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η επίλυση της κατάστασης», είπε.

«Ο Λίβανος θα μπορούσε εύκολα να γίνει μια ζώνη τεράστιων εχθροπραξιών και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

»Είναι σαφώς ένα ναρκοπέδιο».

Από τον Ιούνιο, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τα κράτη μέλη της Ευρώπης να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο για την προσωρινή μεταφορά παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν πληγωθεί και τραυματιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα.

Είπε ότι οι συνομιλίες αυτές, μαζί με τον υλικοτεχνικό συντονισμό με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, βρίσκονται σε εξέλιξη και ελπίζει ότι θα αποδώσουν σύντομα καρπούς.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί από την πλευρά της περίπου 500 παιδιά.

Σχετικά άρθρα