Έτοιμοι να προτείνουν χαλάρωση των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα είναι οι θεσμοί, εξ αιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την επιβολή των capital controls.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM έχουν συμφωνήσει να αποδεχτούν την μείωση της απαίτησης τους από την Ελλάδα για τα πρωτογενή πλεονάσματα τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2016.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, οι θεσμοί θεωρούν αδύνατον να πετύχει η χώρα μας τον στόχο του 1% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρέχον έτος λόγω της κατεστραμμένης οικονομίας της, ενώ για το 2016 θα ήταν έτοιμοι να δεχθούν πλεόνασμα ύψους 1% αντί του προγραμματισμένου 2%.
Το ίδιο θα συμβεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι θεσμοί δεν επιθυμούν να οξύνουν περισσότερο την ύφεση.
Η «έκπτωση» στην εξυγίανση θα θέσει ωστόσο υπό αμφισβήτηση, επισημαίνεται, την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, από την οποία εξαρτά την συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας ειδικά το ΔΝΤ, ενώ θα πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το αν τελικά η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται ένα «κούρεμα» του χρέους της.