Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαφαζάνης: Ο εκβιασμός των δανειστών έχει συγκεκριμένο σκοπό

Λαφαζάνης: Ο εκβιασμός των δανειστών έχει συγκεκριμένο σκοπό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Παναγιώτης Λαφαζάνης,

“Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για εκμετάλλευση», είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον απεσταλμένο του δορυφορικού δικτύου «Ρωσία-24».

Εκτίμησε παράλληλα ότι ο ελληνικός λαός θα απορρίψει με σαφήνεια τον «εκβιασμό» των θεσμών της ΕΕ.

«Δεν θεωρούμε ότι στην Ελλάδα όλα καταρρέουν και η χώρα οδηγείται στην καταστροφή. Δεν είναι έτσι. Ναι, όντως οι τράπεζες είναι κλειστές, αλλά όπως βλέπετε και στην Αθήνα και στις άλλες περιφέρειες της χώρας η ζωή συνεχίζεται. Ναι, όντως κλείσαμε τις τράπεζες, όχι όμως γιατί ξυπνήσαμε στραβά και αποφασίσαμε να το κάνουμε. Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές δομές ακολουθούσαν λανθασμένη πολιτική απέναντί μας. Και δεν θέλουν να συνεχίσουν τη διαδικασία έκτακτης χρηματιστικής βοήθειας στη χώρα μας. Χρειάστηκε να αμυνθούμε.

Να υπερασπιστούμε τον πληθυσμό μας. Τους ανθρώπους, που έχουν αποταμιεύσεις στις τράπεζες, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να προχωρήσει στο μέλλον», είπε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι «ο ανοιχτός εκβιασμός, που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές δομές έχει ορισμένο σκοπό. Θέλουν η κυβέρνησή μας να λάβει εκείνα τα μέτρα, που θα υποχρεώσουν τη χώρα μας να γονατίσει πλήρως. Mπορώ να αναγνωρίσω ευθέως ότι με το κλείσιμο των τραπεζών προκαλέσαμε στους πολίτες ορισμένα προβλήματα, όμως δεν έχουμε έλλειψη ούτε καυσίμων, ούτε πολύ περισσότερο τροφίμων».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ, το κλείσιμο των τραπεζών θα διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες, έως το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, κατόπιν θα ανοίξουν και όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα.

Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα του Δημοψηφίσματος, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Η χώρα τελούσε υπό έναν σκληρό εκβιασμό από τις ευρωπαϊκές δομές, ο οποίος μας αναγκάζει να πράξουμε μόνο ό,τι εκείνοι επιθυμούν. Μας έθεσαν ενώπιον του διλήμματος αυτού του μεγάλου εκβιασμού: είτε υιοθετούμε ό,τι μας προτείνουν, ό,τι βάζει την Ελλάδα στα γόνατα, καταστρέφοντας ευθέως όλα τα τελευταία υπολείμματα οικονομίας και κοινωνίας, είτε φεύγουμε από την ευρωζώνη.

Αυτόν τον εκβιασμό δεν δεχθήκαμε και είπαμε ότι πρέπει να ρωτήσουμε το λαό, αν αποδέχεται αυτός τον εκβιασμό ή όχι. Γι’ αυτό χρειάστηκε να καταφύγουμε στο Δημοψήφισμα. Και βλέπετε ότι αντί να υποστηρίξουν την επιθυμία μας να ρωτήσουμε το λαό, την επιθυμία να προχωρήσουμε με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο και να επιτρέψουμε στην κοινωνία να αποφασίσει την τύχη της, συνεχίζουν να μας εκβιάζουν. Μας έκλεισαν τις “δανειακές γραμμές”, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση θέλουν να μας γονατίσουν. Είναι απλώς ένας πρωτοφανής πολιτικός και οικονομικός εκβιασμός. Είναι μια απολύτως αντιδημοκρατική πολιτική. Όμως, ο ελληνικός λαός έχει μακραίωνη εμπειρία αγώνα για τη Δημοκρατία και την Κυριακή θα το δείξει εκ νέου», είπε ο υπουργός.

«Νομίζω ότι στο Δημοψήφισμα οι Έλληνες θα πουν το δικό τους “όχι” στον εκβιασμό, που εφαρμόζει εναντίον μας η Ευρώπη. Και κατόπιν τούτου και οι τράπεζες θα ανοίξουν και όλα θα είναι καλά. Εάν η κοινωνία μας πει το δικό της σαφές “όχι” σε αυτόν τον εκβιασμό, αλλά η Ευρώπη δεν αλλάξει τη στάση της και δεν επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση, διαθέτουμε “σχέδιο Β”. Γι’ αυτό και η απουσία χρημάτων από την ΕΕ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν και άλλες πηγές», είπε ο κ. Λαφαζάνης, στο «Ρωσία-24», ενώ οι δηλώσεις του αναμεταδίδονται από τα μεγάλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, όπως το ΤΑΣΣ και το ΡΙΑ-Νόβοστι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λαφαζάνης, είπε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες του «σχεδίου Β», «διότι όλα τα δεδομένα αλλάζουν τόσο γρήγορα τις τελευταίες ημέρες και προς το παρόν ελπίζουμε στη σωφροσύνη των ευρωπαϊκών θεσμών και στο ότι η σαφής θέση του ελληνικού λαού θα τους αναγκάσει να αλλάξουν τις απαιτήσεις τους και θα βρεθεί λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αν όμως αυτό δεν συμβεί», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, «σας διαβεβαιώ έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από την κατάσταση αυτή νικητές. Και σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις βοήθειας, προς το παρόν επισήμως δεν απευθυνθήκαμε σε κανέναν ζητώντας βοήθεια, αλλά κάθε χείρα βοηθείας τώρα δεν θα ήταν περιττή, πρωτίστως από τη Ρωσία. Αυτό θα ήταν για μας μεγάλη υποστήριξη».

Ο Π. Λαφαζάνης επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη, ούτε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του ιδίου στη Ρωσία.

«Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β. Πούτιν και υπουργούς για διμερή επιχειρηματικά σχέδια στον τουρισμό, την ενέργεια, για την ίδρυση μικτών επιχειρήσεων, θεωρώ ότι αυτό είναι ωφέλιμο και στις δύο χώρες, ιδιαίτερα όμως στην Ελλάδα, καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε ορισμένους πλήρως κατεστραμμένους τομείς της οικονομίας μας, στην αγροτική μας οικονομία για παράδειγμα», παρατήρησε ο κ. Λαφαζάνης, αναδεικνύοντας τη σημασία του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου, για την υλοποίηση του οποίου υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο με τη ρωσική πλευρά.

«Το σχέδιο αυτό είναι πολύ ωφέλιμο και για τη Ρωσία και για την Ελλάδα. Είναι μια τεράστια υποστήριξη για την ελληνική οικονομία. Και όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και όλων εκείνων των γειτόνων μας, οι οποίοι θα δρέψουν τους καρπούς του σχεδίου αυτού», εκτίμησε ο Π.Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητο» το γεγονός ότι ορισμένοι παράγοντες της ΕΕ και των ΗΠΑ τάσσονται ευθέως κατά του σχεδίου αυτού.

«Είναι ακατανόητο (σ.σ. ασυγχώρητο, κατά τη ρωσική μετάφραση) το ότι ορισμένοι ευρωπαϊκοί παράγοντες και η Ουάσιγκτον τάσσονται ανοιχτά κατά του αγωγού αυτού. Θα επαναλάβω ότι ο αγωγός θα ανορθώσει τις οικονομίες όλων των χωρών από τις οποίες θα περάσει. Με άλλα λόγια, εκείνοι που τάσσονται κατά του σχεδίου αυτού, απλώς δεν επιθυμούν να αναπτύξουμε την οικονομία μας, αλλά να συνεχίσουμε να είμαστε εξαρτημένοι από τις δυτικές χώρες και να μην γίνουμε περισσότερο ανεξάρτητοι», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το έργο θα δημιουργήσει περίπου 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα επηρεάσει άμεσα θετικά τους οικονομικούς δείκτες της χώρας, αξιοποιώντας τα 2 δισ. ευρώ της επένδυσης.
«Γι’ αυτό και είναι συμφέρον της χώρας να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο η κατασκευή του έργου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019», είπε.

Σχετικά άρθρα