Βόμβες εκτοξεύει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό των New York Times το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το Σάββατο.
Οι New York Times φιλοξενούν ένα μακροσκελές αφιέρωμα για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στο οποίο περιγράφουν τόσο την πορεία της ελληνικής οικονομίας πριν και μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και την προσωπική πορεία του Γιάνη Βαρουφάκη.
Το κείμενο φέρει το τίτλο «Ενας υπουργός Οικονομικών που ταιριάζει σε μια ελληνική τραγωδία;», ενώ, οι NW Times σχολιάζουν ότι η προκλητική στάση του Γιάνη Βαρουφάκη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις απειλεί να διασπάσει την ΕΕ.
Εχω καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας
Αίσθηση, πάντως, προκαλούν τα όσα αναφέρει ο υπουργός για το περίφημο Eurogroup της Ρίγα, όπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών επιτέθηκαν στον κ. Βαρουφάκη με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς.
«Ολα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, ότι με είπαν διάφορα, ότι μου είπαν ότι σπαταλάω το χρόνο και όλα αυτά. Αφήστε με να πω ότι το διαψεύδω ολόψυχα» δηλώνει με νόημα ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα, πάντως, με τον δημοσιογράφο των New York Times ο Γιάνης Βαρουφάκης του έριξε μια βόμβα λέγοντας ότι έχει καταγράψει (σε βίντεο ή ήχο) την εν λόγω συνάντηση, αλλά δε μπορεί να τη δημοσιοποιήσει για λόγους εμπιστευτικότητας.
Μεταξύ άλλων, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει στους New York Times πως ξέρει ότι θα φύγει αργά ή γρήγορα.
«Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ σε θέματα αρχής και λογικής».
Για το αμερικανικό περιοδικό ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει αναλάβει το αδύνατο, να δώσει τέλος στη λιτότητα και να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
«Οπως κάποιος μου είπε αστειευόμενος, ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά ήλπιζε ότι 1 συν 2 μπορεί να κάνουν 4», αναφέρει ο συντάκτης.
Ο υπουργός, αναφέρουν οι New York Times, πασχίζει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές του για να μην γίνει ίδιος με τους πολιτικούς που πέρασαν πριν από εκείνον.
Σημειώνει ότι φέρει ευθύνη έναντι των νέων γενιών της Ελλάδας.
«Για τον κόσμο που σήμερα είναι 15, 16 ή 17 χρόνων, το να έχουν μια ευκαιρία μέχρι να γίνουν 20, αυτό είναι που μετράει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τους τελευταίους δύο μήνες, ως αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεών μας» δηλώνει ο υπουργός.
Μάλιστα, όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτάει αν ανησυχεί για την ελληνική οικονομία απαντά «Είμαι τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».
Γιατί ανέλαβα υπουργός Οικονομικών
Ο ίδιος εξηγεί ότι ανέλαβε τη θέση γιατί μετά από χρόνια που μιλούσε για μία λύση στην κρίση, ένιωθε ότι δεν είχε επιλογή.
«Στη δεκαετία του ’80 ήμουν έξω φρενών για το απαρτχάιντ. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το ξεχνάνε. Εγώ δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Οχι επειδή είμαι ηθικά ανώτερος, απλά δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Παρομοίως, στην περίπτωση της κρίσης του 2008, ήταν η ηλιθιότητά της: Ηταν μία κρίση που ήταν περιττή».
Ο κ. Βαρουφάκης εντοπίζει τις ρίζες της πολιτικής ευσυνειδησίας του στην παιδική του ηλικία και την εποχή της χούντας.
«Ηταν πολύ δύσκολο να αποφύγεις να είσαι πολιτικοποιημένος. Ηταν παντού γύρω σου». Ο πατέρας του, λέει, μεγάλωσε ως «φιλελεύθερο διαφωτισμένο άτομο, όχι αριστερός», αλλά όταν μετανάστευσε στην Ελλάδα από το Κάιρο στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ο εμφύλιος πόλεμος ήταν ήδη σε εξέλιξη. Μία ημέρα, η αστυνομία τον χτύπησε, αλλά του δήλωσε ότι θα τον άφηνε ελεύθερο αν υπέγραφε την αποκήρυξη του κομμουνισμού.
«Τους είπε ”Κοιτάξτε, δεν είμαι Βουδιστής, αλλά ποτέ δεν θα υπέγραφα την αποκήρυξη του Βουδισμού”», διηγείται ο κ. Βαρουφάκης. «Είχε διαβάσει Ρουσώ στα 13 του και γνώριζε για τις ατομικές ελευθερίες», εξηγεί. Κατέληξε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης με κομμουνιστές και προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτι που έκανε σχεδόν αδύνατη την ανεύρεση δουλειάς.
Τελικά βρήκε μία θέση ως χαμηλόμισθος βοηθός ιδιοκτήτη μίας εταιρείας χάλυβα και σήμερα στα 90 του είναι πρόεδρός της. Η μητέρα του κ. Βαρουφάκη, βιοχημικός, έβγαζε «ένα κομμάτι ψωμί», λέει ο ίδιος, επειδή ήταν γυναίκα.
Ενεπλάκη στο φεμινιστικό κίνημα στη δεκαετία του ’70. Και ο ίδιος ήταν πολιτικός ακτιβιστής από νεαρή ηλικία. Οταν ξεκίνησε την καριέρα του ως ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ, λέει, το σλόγκαν του ήταν «ανατρέψτε την κυρίαρχη ιδεολογία», κάτι που μερικοί φοιτητές του αργότερα το τύπωσαν σε μπλουζάκι.