Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Sabah: Τουρκικά «αντίποινα» – Θα χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Sabah: Τουρκικά «αντίποινα» – Θα χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Τουρκία,

Στην πρόθεση της Τουρκίας να χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ελλάδας, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Sabah, η οποία κάνει λόγο για κίνηση οφθαλμόν αντί οφθαλμού.

Ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews είπε «Τώρα επικαλείται τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος λέει ό,τι το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα οριοθετήσει επί χάρτου τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας. Μια κίνηση οφθαλμός αντί οφθαλμού ως απάντηση της ελληνικής αναγγελίας για θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο.

»Σε αυτή την αναγγελία είχε αντιδράσει και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να θυμίσω, το οποίο βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών.

»Δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό, αν θα γίνει και ποιες περιοχές θα καλύπτει, αλλά νομίζω ό,τι και από τα συμφραζόμενα του δημοσιεύματος δεν θα αφορά τα παράλια της Τουρκίας».

«Ο Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα λέει ό,τι η ελληνική κίνηση είναι προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων και ό,τι δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη και συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να υπάρξει συνεργασία. Αντιλαμβανόμαστε ό,τι εκτός από το απειλητικό μήνυμα ό,τι και η Τουρκία μπορεί να ορίσει θαλάσσια πάρκα σε περιοχές που θεωρεί ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα, προβάλλεται και η δήθεν διέξοδος ό,τι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στα πάρκα αυτά» είπε ο Νίκος Μελέτης.

Επίσης ο Νίκος Μελέτης διευκρίνισε: «Να υπενθυμίσουμε πάντως ό,τι και η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ό,τι τα πάρκα και τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν και ό,τι δεν τίθεται θέμα περιορισμού της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Sabah

Η αλλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, επικαλούμενη δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου που δεν κατονομάζει, γράφει ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουρκική διπλωματική πηγή φέρεται να δήλωσε ότι «η Άγκυρα δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για το θέμα ούτε έλαβε κάποιου είδους πρόταση για διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. Η κίνηση αυτή θεωρείται από την Άγκυρα ως τετελεσμένο».

Σημειώνεται επίσης ότι «το τελευταίο περιστατικό της διαμάχης για το θαλάσσιο πάρκο αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της ανικανότητας ή της απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις».

Στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας σημειώνεται ότι «υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κράτη έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια πάρκα για να αποκτήσουν δικαιώματα επί αμφισβητούμενων θαλάσσιων πόρων, να περιορίσουν την ελευθερία άλλων και να εδραιώσουν κυριαρχία επί θαλάσσιου χώρου. Ωστόσο, υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα όσον αφορά τη συνεργασία. Τέτοιο παράδειγμα είναι η συνεργασία μεταξύ της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων το 1996 για την πρώτη θαλάσσια διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στην Ασία, δηλαδή την προστατευόμενη περιοχή Turtle Island Heritage Protected Area στη Θάλασσα Σουλού.

»Στο πλαίσιο αυτό, συνήφθη Μνημόνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Καταληκτικά το δημοσίευμα αναφέρει: «Συνεπώς, η συνεργασία είναι αναπόφευκτη. Μια φόρμουλα από κοινού διαχείρισης υπό διαφύλαξη περιοχών μπορεί να επιτευχθεί μετά από διαδικασία διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, σε συνέχεια της οποίας μπορούν να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές για τη διαχείριση και την παρακολούθηση. Νομικά μέσα, όπως η σύνταξη διμερών συνθηκών ή μνημονίων κατανόησης, μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία».

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα