Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Times Λονδίνου: Το σχέδιο της Χαμάς για μυστική βάση στην Τουρκία – Εκπαίδευση πυρήνων για επιθέσεις σε Ισραήλ

Times Λονδίνου: Το σχέδιο της Χαμάς για μυστική βάση στην Τουρκία – Εκπαίδευση πυρήνων για επιθέσεις σε Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Times, Γιαχία Σινουάρ, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς,

Έγγραφα που εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα αποκαλύπτουν σχέδια της Χαμάς να εγκαθιδρύσει μια μυστική βάση στην Τουρκία και άλλους τρομοκρατικούς θύλακες σε άλλες χώρες με στόχο τον συντονισμό επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες, γράφουν οι Times.

Στο άρθρο του Anshel Pfeffer με τίτλο «Secret papers reveal Hamas plan to set up base in Turkey» και υπότιτλο «Israel claims that a document proposing to “establish a security branch abroad” was discovered at the home of the chief of staff to Hamas’s leader in Gaza» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Χαμάς σχεδίαζε να δημιουργήσει μια μυστική βάση στην Τουρκία και άλλους τρομοκρατικούς πυρήνες αλλού για τον συντονισμό επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αρχεία που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα και είδαν οι Times.

Το τυπωμένο έγγραφο με τίτλο «Ίδρυση βάσης στην Τουρκία» όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί ανακαλύφθηκε στο σπίτι του Hamza Abu Shanab, επιτελάρχη του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Yahya Sinwar.

Περιγράφει τις προσπάθειες του Ισραήλ να περιορίσει τη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία δεκαετία, οι οποίες είχαν θέσει τη Χαμάς σε άμυνα.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ανώνυμο συντάκτη του σχεδίου, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δράσουμε κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία στρατιωτικών κόμβων που θα αποτελέσουν τη βάση για ειδικές επιχειρήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις της αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματικά και ηθικά.

»Ως εκ τούτου, προτείνουμε να δημιουργηθεί ένας κλάδος ασφαλείας στο εξωτερικό, ο οποίος θα είναι σε θέση να αντλεί πληροφορίες και να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον».

Το έγγραφο καθορίζει ένα τριετές σχέδιο με στόχο τη «δημιουργία πολλών στρατιωτικών πυρήνων και καταφυγίων σε πολλές χώρες», καθώς και «εκπαίδευση των στρατιωτικών πυρήνων και… πρακτικό σχεδιασμό σαμποτάζ και δολοφονιών».

Ως στόχοι δολοφονίας αναφέρονται «αξιωματικοί και διοικητές της Μοσάντ» -της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ- και «Ισραηλινοί με επιρροή».

Αναφέρεται επίσης σε «σαμποτάζ ισραηλινών ναυτικών σκαφών» και «απαγωγές».

Το σχέδιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση και το προσωπικό που θα σταλεί για τη δημιουργία της βάσης στην Τουρκία.

Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή πριν η Χαμάς εξαπολύσει την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, της οποίας ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ο κύριος υποκινητής, ή αν έχουν δημιουργηθεί πυρήνες στην Τουρκία.

Στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που ξεκίνησαν τον πόλεμο στη Γάζα σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 200 κρατήθηκαν όμηροι.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Χαμάς, αποκαλώντας την «απελευθερωτική ομάδα» και κατακεραυνώνοντας το Ισραήλ εν μέσω ισχυρισμών ότι περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει κατά τη στρατιωτική εκστρατεία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που θα ζήλευε και ο Χίτλερ με τις γενοκτονικές μεθόδους του».

Την Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς είναι «κίνημα αντίστασης».

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι λυπάται για τη στάση της Ελλάδας που θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε», είπε ο Μητσοτάκης, πριν προσθέσει ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν ότι η βία πρέπει να τερματιστεί και ότι χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

Με πληροφορίες από Times και ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός

Σχετικά άρθρα