Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Οι Κύπριοι είναι οι Νορβηγοί της Μεσογείου”

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κύπρος, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Θεωρητικά ικανά να μετατρέψουν τους Κύπριους σε «Νορβηγούς της Μεσογείου», είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν στα κυπριακά ύδατα, σχολιάζει η Daily Telegraph αναφερόμενη σε εκτιμήσεις αξιωματούχων περί συγκέντρωσης έως και 60 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε ανταπόκρισή του από τη Λευκωσία, ο επικεφαλής διεθνών επιχειρηματικών ειδήσεων της βρετανικής εφημερίδας Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ αναφέρει παράλληλα ότι η Κύπρος έχει βεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων «παρά τις απειλές από την Τουρκία να εμποδίσει την εξόρυξη με στρατιωτική βία αν δεν προηγηθεί συμφωνία επανένωσης του διαιρεμένου νησιού».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού Princess από τουρκική φρεγάτα και παραθέτει δήλωση του κ. Κασουλίδη ότι «είμαστε ακόμα πολύ μακριά από μια διπλωματία κανονιοφόρων, ακόμα και για την Τουρκία». Στη δήλωση του κ. Κασουλίδη που επικαλείται η εφημερίδα τονίζεται πως «όμιλοι όπως η Noble Energy, η ENI και η Total δε θα επένδυαν δισεκατομμύρια σε ερευνητικές εργασίες αν πίστευαν πραγματικά ότι η Τουρκία θα τους σταματούσε».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, αναφέρει η Telegraph, η Noble Energy έχει ήδη βρει 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου σε ένα τεμάχιο του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Όπως σχολιάζεται, ο εντοπισμός των κοιτασμάτων έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην περιοχή, με την Κύπρο να πραγματοποιεί διπλωματικό ελιγμό συσφίγγοντας τη σχέση της με το Ισραήλ και υποβάλλοντας αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει πόρους του ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα