Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος σε Άγκυρα: Δεν θα ανεχτούμε τουρκικές γεωτρήσεις

Κύπρος σε Άγκυρα: Δεν θα ανεχτούμε τουρκικές γεωτρήσεις

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματά της, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας δημοσίευμα του τουρκικού τύπου ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Ο κ. Προδρόμου υπέδειξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία υπογράμμισαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αφεθεί απερίσπαστα να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Επίσης, υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καλέσει την Τουρκία να μην προβαίνει σε έκνομες ενέργειες.

Σε δήλωση στο ΡΙΚ ο κύριος Προδρόμου τόνισε ότι «το θέμα της ενέργειας δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού» και διαβεβαίωσε πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας προχωρεί κανονικά.

Στις 30 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο κ. Προδρόμου, ο πρόεδρος N. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την εξέλιξη της ενεργειακής πολιτικής και τις επαφές με τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam ο νέος υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε πως θα ακολουθήσει την γραμμή του προκατόχου του και γαμπρού του Ερντογάν, που είχε εξαγγείλει την διεξαγωγή γεωτρήσεων και στην ΑΟΖ της Κύπρου

Σχετικά άρθρα