Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κόντε σε Γιούνκερ και Τουσκ: «Ή τους μοιράζετε στην Ευρώπη ή δεν βγαίνουν στην ξηρά»

Κόντε σε Γιούνκερ και Τουσκ: «Ή τους μοιράζετε στην Ευρώπη ή δεν βγαίνουν στην ξηρά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ιταλία, Λιβύη, Ματέο Σαλβίνι, Μετανάστες, Ντόναλντ Τουσκ, Τζουζέπε Κόντε,

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, διαμηνύει ότι οι 450 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν στ’ ανοιχτά της Σικελίας δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση δεκτοί στη χώρα του και απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία τονίζει ότι «η Ιταλία δεν είναι διατεθειμένη, πλέον, να σηκώσει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είτε θα μοιραστούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ή δεν θα βγουν στην ξηρά», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τζ. Κόντε είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, και σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, τρία είναι τα σενάρια που εξετάστηκαν:

1. Άμεση κατανομή των 450 σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Να γίνουν επαφές με τη Λιβύη για την επαναπροώθησή τους από εκεί όπου ξεκίνησαν.

3. Να παραμείνουν στα στα πλοία, όπου θα γίνει η ταυτοποίησή τους και θα εξεταστούν τα αιτήματα τους.

Θυμίζουμε ότι οι 450 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα το πρωί όταν το αλιευτικό με το οποίο είχαν σαλπάρει από τη Λιβύη κινδύνευε να βυθιστεί και έκτοτε βρίσκονται εν πλω σε δύο στρατιωτικά πλοία, νότια της Σικελίας.

Η θέση του Ματέο Σαλβίνι είναι σαφέστατα κατά της Μάλτας, η οποία δεν αλλάζει απόφαση υποστηρίζοντας ότι επικοινώνησε το κέντρο της Ρώμης μαζί της όταν το σκάφος ήταν 53 ναυτικά μίλια από τη Λαμπεντούζα και σε διπλάσια απόσταση από τη Μάλτα και ενώ οι μετανάστες είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να πάνε στη Λαμπεντούζα.

Επομένως η Μάλτα θεωρεί ότι είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες.

Υποσιτισμένοι και αφυδατωμένοι

Νωρίτερα οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα για λόγους υγείας οκτώ γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Medica του Παλέρμο.

Γιατροί του νοσοκομείου δήλωσαν σοκαρισμένοι από την κατάστασή τους λόγω του υποσιτισμού και της αφυδάτωσης.

«Ένα από τα παιδιά, που μιλάει λίγα αγγλικά, μας είπε ότι για αρκετούς μήνες έτρωγαν μόνο 30 γραμμάρια από κάποιο είδος ζυμαρικό την ημέρα και τίποτα άλλο», σύμφωνα με μια νοσοκόμα.

Μία από τις γυναίκες που μεταφέρθηκαν είναι 27 ετών και ζυγίζει μόλις 35 κιλά. Η ίδια περιέγραψε ότι πέρασε επτά δραματικούς μήνες στη Λιβύη, όπου βιάστηκε επανειλημμένα.

Μαζί της είναι και η 4χρονη κόρη της. «Δεν έχει φάει για τρεις μέρες, βοηθήστε τη, δώστε της λίγο φαγητό σας παρακαλώ», είπε η γυναίκα για το παιδί της.

Σχετικά άρθρα