Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιστορικό δημοψήφισμα στην Ιρλανδία: Ηχηρό «ναι» στις αμβλώσεις

Ιστορικό δημοψήφισμα στην Ιρλανδία: Ηχηρό «ναι» στις αμβλώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμβλώσεις, Δημοψήφισμα, Ιρλανδία, Λίο Βαράντκαρ,

Αλλαγή σελίδας για την Ιρλανδία σηματοδοτεί το ιστορικό δημοψήφισμα σχετικά με την άρση των αυστηρών συνταγματικών απαγορεύσεων που αφορούν τις αμβλώσεις. Χιλιάδες Ιρλανδοί του εξωτερικού έσπευσαν στις κάλπες.

Tα δύο και μοναδικά exit polls, των Irish Times και του εθνικού δικτύου ραδιοτηλεόρασης RTE, κινούνται στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα. 68%-69% υπέρ της κατάργησης της όγδοης τροπολογίας του Συντάγματος, που δίνει στο αγέννητο έμβρυο τα ίδια δικαιώματα ζωής με την γυναίκα-μητέρα.

Στην ουσία το άρθρο παραβιάζει ένα από τα βασικότερα δικαιώματα των γυναικών, να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους.

Η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων επιβεβαιώνει τη σαφή επικράτηση της πλευράς που επικροτεί την άρση των δρακόντειων απαγορεύσεων σε ό,τι αφορά τις αμβλώσεις.

Από το 1981 που η τότε κυβερνηση διοργάνωσε δημοψήφισμα υπέρ της όγδοης τροπολογίας και το κέρδισε με 70%, εκατοντάδες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία τους καταφεύγοντας σε «κομπογιαννίτες», ενώ πάνω από 3.000 Ιρλανδές καταφεύγουν στη Βρετανία κάθε χρόνο για να κάνουν εκτρωση, η οποία είναι νομιμοποιημένη στη Γηραιά Αλβιώνα από το 1967.

Προσωπική νίκη του ιρλανδού πρωθυπουργού

Χιλιάδες ιρλανδοί ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό επέστρεψαν στη χώρα τους μόνο για να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του πιο αντιδραστικού νόμου κατά των γυναικών σε όλη την Ευρώπη.

Η νίκη του «ναι» είναι και μια προσωπική νίκη του Ιρλανδού Πρωθυπουργου Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος στον ένα χρόνο της θητείας τους πέρασε από τη Βουλή το δημοψήφισμα ενώ είχε στρατευθεί υπέρ του «ναι» από την αρχή της προεκλογικης εκστρατείας.

Δεν ξεχνά, όντας γκέι ο ίδιος, ότι ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από τρία χρόνια το 2015.

Το «αγκάθι» για μία σύγχρονη κοινωνία, όπως θέλει να λογίζεται η Ιρλανδία, παρέμενε το θέμα της άμβλωσης.

Σε περίπτωση που επικυρωθεί -όπως όλα δείχνουν- το αποτέλεσμα των exit polls, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει νέο νόμο στο Κοινοβούλιο, ο οποίος θα νομιμοποιεί τις εκτρώσεις έως την 12η εβδομάδα της κύησης, και να τον εφαρμόσει στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα