Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυστριακός ακροδεξιός υπουργός ζητά να απαγορευθεί η είσοδος προσφύγων στην Ευρώπη

Αυστριακός ακροδεξιός υπουργός ζητά να απαγορευθεί η είσοδος προσφύγων στην Ευρώπη

Να καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος προέρχεται από το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων, που συγκυβερνούν με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με όσα είπε, η υποβολή αίτησης ασύλου θα μπορεί να γίνεται μόνο σε ειδικές ζώνες «τράνζιτ» εκτός Ευρώπης. Ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επίσης, πρότεινε να δοθούν κίνητρα στις χώρες προέλευσης που θα δέχονται την επιστροφή αιτούντων άσυλο των οποίων έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις.

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μια τελείως διαφορετική πολιτική ασύλου» ανέφερε.

Συνοριακοί έλεγχοι κατά την αυστριακή προεδρία

Σύμφωνα με τον Κικλ, κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα είναι δυνατοί οι συνοριακοί έλεγχοι προς χώρες που συνορεύουν με την Αυστρία. Στις περιπτώσεις που οι σημαντικές διασκέψεις θα γίνονται στη χώρα, οι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορούν να επεκτείνονται συγχρόνως προς όλες τις γειτονικές χώρες.

Αν και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη συνεχών ελέγχων στο «πέρασμα Μπρένερ» στα αυστρο-ιταλικά σύνορα, όπως αντίθετα συμβαίνει στα σύνορα προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, «ωστόσο η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».

Κατά την άποψή του, η συνεργασία με την Ιταλία λειτουργεί καλά, αλλά βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση, αν και αυτή την εποχή καταγράφεται μία μετατόπιση της προσφυγικής ροής από την κεντρική «Διαδρομή της Μεσογείου», πίσω στην «Διαδρομή των Βαλκανίων».

Ο ίδιος θεωρεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος δημόσιας ασφάλειας και υψηλός κίνδυνος τρομοκρατίας, που δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται. Σύμφωνα με τον Κικλ, οι συνοριακοί έλεγχοι στέλνουν μήνυμα στα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών θεωρεί σημαντική τη συνεργασία στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την επιχειρησιακή διασύνδεση διαφόρων κοινοτικών τραπεζών δεδομένων – θέματα που, όπως είπε, θα προωθηθούν από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σχετικά άρθρα