Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι (SDF) δηλώνουν άγνοια για υποτιθέμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για τη Μανμπίτζ

Οι Κούρδοι (SDF) δηλώνουν άγνοια για υποτιθέμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για τη Μανμπίτζ

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και απελευθέρωσαν την πόλη Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος το 2016, δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας όσον αφορά την πόλη, μετά από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον θα επιβλέψουν την απόσυρση των μαχητών των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), βασικότερης συνιστώσας των SDF από την πόλη.

«Δεν γνωρίζουμε για καμία τουρκοαμερικανική συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ρεντούρ Χελίλ, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στο Reuters.

Ο κ. Χελίλ διέψευσε εξάλλου ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων και διευκρίνισε ότι την διοικούν ντόπιοι αξιωματούχοι από το 2016, οι οποίοι απαρτίζουν το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη Μόσχα, ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον θα αποφασίσουν από κοινού ένα σχέδιο για την ασφάλεια της Μάνμπιτζ στη διάρκεια συνομιλιών που θα έχουν στις 19 Μαρτίου, όμως πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση, αν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα θα εποπτεύσει την επιστροφή των όπλων που δόθηκαν στη YPG από τις ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο που εξαπέλυσε την επιχείρησή της στην Αφρίν, η Τουρκία απειλεί να προωθήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Μανμπίτζ, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χλμ ανατολικά της Αφρίν, για να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της.

Είναι εμφανές ότι ο Τούρκος διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, προσπαθώντας να προκαταβάλει τις συζητήσεις του με την αμερικανική πλευρά, κάτι που εκτός από άκομψο φανερώνει για μια ακόμη φορά ότι το καθεστώς της Άγκυρας δεν τηρεί ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Μανμπίτζ, στο πλευρό των SDF, είναι ανεπτυγμένα αμερικανικά στρατεύματα.

Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε προς τις ΗΠΑ με Αμερικανό ΥΠΕΞ τον Ρεξ Τίλερσον και τώρα βρίσκεται με ΥΠΕΞ τον Μάικ Πομπέο, που θεωρεί το καθεστώς της Τουρκίας «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία».

Σχετικά άρθρα