Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισπανία: Ακυβερνησία και στο βάθος νέες εκλογές

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Podemos, Εκλογές, Ισπανία, Λαϊκό Κόμμα Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, Πάμπλο Ιγκλέσιας, Σοσιαλιστές,

Οι μέρες περνούν στην Ισπανία και κυβέρνηση δεν φαίνεται να προκύπτει ενώ η πλειοψηφία των Ισπανών φαίνεται να προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας παρά νέες εκλογές, αν και δεν φαίνεται να τις αποφεύγουν.

Μόλις το 7% από όσους ερωτήθηκαν είπε ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα σε ενδεχόμενες νέες εκλογές, ενώ το 87,1% απάντησε ότι θα ψήφιζε το ίδιο.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του – υπηρεσιακού πλέον – πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε μεν τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Και τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας έχασαν ψήφους οι οποίες μετακινήθηκαν σε δύο νεοπαγή κόμματα, το οικονομικά φιλελεύθερο και κοινωνικά συντηρητικό Ciudadanos (Πολίτες) αλλά και το αριστερό Podemos (Μπορούμε).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μάλιστα απειλείται ακόμη και με διάσπαση λόγω των έντονων διαφωνιών που υπάρχουν για τους χειρισμούς της ηγεσίας ως προς την πιθανότητα συνεργασίας με τον Ραχόι και τη Δεξιά, κάτι που οι περισσότεροι πιστεύουν πως θα βάλει “ταφόπλακα” στους Ισπανούς σοσιαλιστές.

Μόλις το 1,4% όσων δήλωσαν υποστηρικτές του PP θα μετέβαλε την ψήφο του σε ενδεχόμενες νέες εκλογές, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων του PSOE που δήλωσε ότι θα ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα αντιθέτως ανέρχεται σε 6,8%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Invymark για το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Το 27% όσων ερωτήθηκαν απάντησε ότι θα προτιμούσε να δει τον Ραχόι να παραμένει στον θώκο του πρωθυπουργού, ενώ το 26% εξέφερε την άποψη ότι πρέπει να τον αντικαταστήσει ο ηγέτης του Podemos, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 προσώπων διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του προς τους Ισπανούς, ο βασιλιάς Φελίπε ζήτησε να υπάρχει ανοχή στην πολιτική ποικιλομορφία. Ο μονάρχης, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου είναι σήμερα υψηλότερο από αυτά των πολιτικών στην Ισπανία, είπε ότι ενέχει κινδύνους η προσπάθεια επιβολής των απόψεων ενός κόμματος στα άλλα.

Αυτό «μας οδήγησε ιστορικά στην παρακμή, στη φτώχεια και στην απομόνωση. Είναι ένα σφάλμα του παρελθόντος μας το οποίο δεν πρέπει να επαναλάβουμε», είπε ο Φελίπε, αναφερόμενος προφανώς στην εποχή της δικτατορίας του Φράνκο.

Σχετικά άρθρα