Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανική εμπλοκή στις γαλλικές φρεγάτες – Ποιοι πιέζουν τον Σολτς

Γερμανική εμπλοκή στις γαλλικές φρεγάτες – Ποιοι πιέζουν τον Σολτς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Γερμανία, Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), Εμανουέλ Μακρόν, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Όλαφ Σολτς, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκία,

Γερμανική εμπλοκή στην υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες αποκαλύπτεται σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό και αναμεταδίδει η Deutsche Welle το γερμανικό Κόμμα των Φιλελεύθερων κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, να «μη συναινέσει σε κανενός είδους συμφωνία», ενώ στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι υπάρχει άμεση διασύνδεση ανάμεσα στις προτάσεις που καταθέτει το Παρίσι για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους με τη συμφωνία για τις φρεγάτες.

Έντονες οι αντιδράσεις από τους Γερμανούς Φιλελεύθερους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων υποψιάζεται ότι υπάρχει ένα είδος συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, με βάση την οποία η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ από την πλευρά της η Ελλάδα θα αγοράσει πολεμικά πλοία από τη Γαλλία.

Μάλιστα, το SPIEGEL εκτιμά ότι στις 3 Μαΐου θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της επικείμενης ελληνογαλλικής συμφωνίας για την προμήθεια των πλοίων.

Ο εκπρόσωπος του FDP για θέματα προϋπολογισμού, Ότο Φρίκε, δηλώνει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να στηρίξει μία αθέμιτη συμφωνία προς όφελος των γαλλικών ναυπηγείων και εις βάρος του γερμανού φορολογούμενου».

Επισημαίνει μάλιστα με επικριτική διάθεση ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είτε αγνοούσε αυτή την παράπλευρη συμφωνία, είτε την γνώριζε, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα όφειλε να ενημερώσει αμέσως το Κοινοβούλιο».

Την Παρασκευή ο Σολτς αναμένεται ούτως ή άλλως να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια.

Σύμφωνα με την ανάλυση του SPIEGEL, η παρέμβαση του FDP αποδεικνύει «πόσο μεγάλη δυσπιστία επικρατεί στην ομοσπονδιακή Βουλή απέναντι στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

»Πολλοί τον κατηγορούν ότι πρεσβεύει αμιγώς γαλλικά συμφέροντα υπό τον μανδύα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Η Γερμανία έχει τορπιλίσει και στο παρελθόν συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» στο παρελθόν και συγκεκριμένα άλλες δύο φορές το 2009 και το 2011 αντίστοιχες συμφωνίες που επιχειρήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τις φρεγάτες τορπιλίστηκαν από γερμανικές αντιδράσεις με το ίδιο επιχείρημα

Είναι λογικό βέβαια για τους Γερμανούς να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους έναντι των Γάλλων ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στην εποχή των παχιών αγελάδων με συνέπεια τα όποια χρήματα προτίθεται να δώσει για εξοπλιστικά προγράμματα να είναι μετρημένα, γράφει ακόμη στο δημοσίευμα της η εφημερίδα.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο λοιπόν ότι σε αυτή την περίπτωση οι Γερμανοί δεν θα άφηναν τους Γάλλους να τους πάρουν την ελληνική μπουκιά από το στόμα.

Σχετικά άρθρα