ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Kατρακυλά χωρίς έλεος η τουρκική λίρα μετά το «ναυάγιο» Τούρκων-Αμερικανών

Kατρακυλά χωρίς έλεος η τουρκική λίρα μετά το «ναυάγιο» Τούρκων-Αμερικανών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέα πτώση καταγράφει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις του τριμήνου από όλα τα νομίσματα των οποίων την πορεία παρακολουθεί το Bloomberg παγκοσμίως.

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ενισχύονται και οι φόβοι των επενδυτών για την ανικανότητα των αρχών να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Τα risk reversals, το ασφάλιστρο που πληρώνουν οι traders για options πώλησης της λίρας έναντι εκείνων για αγορές λίρας για τον επόμενο μήνα, αυξήθηκαν περισσότερο από 5% αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2011.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, και η λίρα υποχωρεί εκ νέου 1,7%.

Η εμπιστοσύνη προς τα τουρκικά assets έχει πληγεί περαιτέρω μετά από τις δηλώσεις ενός Αμερικανού αξιωματούχου, ότι η τουρκική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να δεσμευτεί για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τις προοπτικές μια διπλωματική σύγκρουση, η οποία ήδη έχει τις επιπτώσεις της στα τουρκικά assets, να κλιμακωθεί περαιτέρω.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 8% από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, και ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι θα έρθουν και νέες κυρώσεις εάν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας.

Αυτό αυξάνει τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια και να αποτρέψει περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Σχετικά άρθρα