Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν «πείστηκαν» οι Αγορές: Η τουρκική λίρα κάνει νέα βουτιά στο κενό

Δεν «πείστηκαν» οι Αγορές: Η τουρκική λίρα κάνει νέα βουτιά στο κενό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η στήριξη, που προσέφερε η κεντρική τράπεζα στην τουρκική λίρα χθες το απόγευμα Τετάρτης αποδείχθηκε πρόσκαιρη. Σήμερα Πέμπτη το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται εκ νέου υπό πίεση, χάνοντας μέρος των χθεσινών κερδών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε εκτάκτως την Τετάρτη το απόγευμα σε αύξηση των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης, στο 16,5%, για να αναχαιτίσει την διολίσθηση του νομίσματος, που κατέρριπτε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Αυτή την ώρα η ισοτιμία τουρκικού- αμερικανικού νομίσματος είναι στις 4,7414 λίρες ανά δολάριο, ενώ στο κλείσιμο της Τετάρτης ήταν στις 4,59 λίρες. Καταγράφει έτσι απώλειες περίπου 19% από τις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, πριν από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας είχε κατρακυλήσει στο νέο ιστορικό ναδίρ των 4,9290 λιρών ανά δολάριο.

Η νέα υποτίμηση έρχεται να καταδείξει ότι οι αγορές δεν θεωρούν αρκετή την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Αν και είναι κάτι που όλοι ζητούσαν, οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την διακηρυγμένη πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει «περισσότερο έλεγχο» επί της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα