Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παλαιστίνιος Υπουργός νεκρός σε επεισόδιο με Ισραηλινούς στρατιώτες (βίντεο)

Παλαιστίνιος Υπουργός νεκρός σε επεισόδιο με Ισραηλινούς στρατιώτες (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Ζίαντ Αμπού Έιν, Ισραήλ, Μαχμούντ Αμπάς, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή,

Νεκρός έπεσε την Τετάρτη ο Παλαιστίνιος υπουργός Ζίαντ Αμπού Έιν (Ziad Abu Ein) κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τον θάνατο του υπουργού του χαρακτηρίζοντάς τον “βάρβαρη ενέργεια”, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της συνεργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Ζίαντ Αμπού Έιν, ηλικίας 55 ετών, είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των εποικισμών στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής και είχε διατελέσει υφυπουργός αρμόδιος για το θέμα των κρατουμένων.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης που σχεδιαζόταν να είναι ειρηνική, εναντίον της κατάσχεσης παλαιστινιακών εδαφών στο πλαίσιο της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ.

Περίπου 300 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το παλαιστινιακό χωριό Τούρμους Άγια, κοντά στη Ραμάλα, με κατεύθυνση τον εποικισμό Αντέι Αντ με στόχο να φυτέψουν ελιές.

Οι διαδηλωτές σταμάτησαν σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι άρχισαν να τους ρίχνουν δακρυγόνα με στόχο να τους απωθήσουν.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν να προχωρούν ωσότου έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από το οδόφραγμα.

Οι στρατιώτες τότε απώθησαν με τη βία τον Παλαιστίνιο υπουργό αρπάζοντάς τον από τους ώμους και το λαιμό.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το θύμα γρονθοκοπήθηκε στο στήθος και επίσης δέχθηκε χτυπήματα με κοντάκι όπλου.

Ωστόσο, οι μαρτυρίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από τις εικόνες που έχουν μεταδοθεί από το σημείο.

Στις τελευταίες του δηλώσεις πριν από τα επεισόδια ο Παλαιστίνιος υπουργός είχε καταγγείλει «έναν στρατό κατοχής που εξασκεί την τρομοκρατία και την καταπίεση».

Μετά τον θάνατό του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επενέβη απέναντι σε «ταραξίες».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα εξετάσει τις συνθήκες του θανάτου του και πρότεινε τη συγκρότηση μία ισραηλινοπαλαιστινιακής επιτροπής έρευνας.

O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς επιβεβαίωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή θα αντιδράσει στον θάνατο ενός Παλαιστίνιου υψηλόβαθμου αξιωματούχου, που έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Ισραηλινούς στρατιώτες σε μια διαδήλωση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», τόνισε ο Αμπάς κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης των Παλαιστινίων ηγετών στη Ραμάλα προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα που θα λάβει η Παλαιστινιακή Αρχή μετά τον θάνατο του Ζίαντ Αμπού Έιν.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μοσέ Γιαλόν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του μετά τον θάνατο του Παλαιστινίου υπουργού και ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας.

«Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έρευνα για το περιστατικό κατά το οποίο ο Ζίαντ Αμπού Έιν απεβίωσε», σημείωσε ο υπουργός σε δελτίο Τύπου. «Λυπούμαστε για τον θάνατό του» τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «άμεσης» και «ανεξάρτητης» έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του Έιν.

«Οι πληροφορίες σχετικά με την χρήση υπέρμετρης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι πολύ ανησυχητικές» επισήμανε σε δελτίο Τύπου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Απευθύνω έκκληση τη διεξαγωγή μιας άμεσης και ανεξάρτητης έρευνας για τον θάνατο του υπουργού Αμπού Έιν» προσέθεσε η ίδια.

Σχετικά άρθρα