Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος συνέλαβε διοικητή του ως πράκτορα των ΗΠΑ

Το Ισλαμικό Κράτος συνέλαβε διοικητή του ως πράκτορα των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Τζιχαντιστές,

Το Ισλαμικό Κράτος συνέλαβε τον επικεφαλής της οργάνωσής του στη Μοσούλη μια ημέρα μετά την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση της πόλης.

Τοπική πηγή είπε στο IraqiNews.com ότι οι τζιχαντιστές συνέλαβαν τον Βαλή της Μοσούλης, Μομάρ Τοχλά (Momar Tohla), με την κατηγορία ότι έδινε πληροφορίες στον Συνασπισμό που έχουν συστήσει οι ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, για τα χτυπήματα που εξαπολύουν με αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη.

Στη θέση του διορίστηκε νέος Βαλής ο Αμπού Καλότ (Abu Qalot).

Το Ισλαμικό Κράτος εδώ και πολύ καιρό υποπτευόταν ότι υπάρχουν πληροφοριοδότες μέσα στη Μοσούλη, οι οποίοι υποδείκνυαν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στόχους για να χτυπήσουν.

Μάλιστα, στο πλαίσιο ερευνών, είχαν συλλάβει και 20 ταξιτζήδες, οι οποίοι θεωρήθηκαν κατάσκοποι των Πεσμεργκά. Οι τζιχαντιστές είχαν θεωρήσει ότι οι ταξιτζήδες έδιναν πληροφορίες στους Πεσμεργκά και εκείνοι με τη σειρά τους στις ΗΠΑ για να βομβαρδίσουν. Ωστόσο, η σύλληψη του τζιχαντιστή διοικητή (Βαλή) της Μοσούλης ως κατασκόπου των Δυτικών είναι μια βαριά εξέλιξη για το Ισλαμικό Κράτος, δείχνει ότι η οργάνωση δεν είναι και τόσο “μπετόν αρμέ” όσο θέλει να εμφανίζεται.

Με το όνομα Βαλής, πληθυντικός Βαλήδες, φέρονταν εξελληνισμένα διοικητικός τίτλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το όνομα προέρχεται εκ της αραβικής Ουαλί (ορθότερα: Ουααλίι), όπου στη τουρκική προφέρονταν Βαλή. Τον τίτλο αυτόν έφερε ο Διοικητής μιας γεωγραφικής περιοχής που αποτελούσε ιδιαίτερο διοικητικό διαμέρισμα της Αυτοκρατορίας, το οποίο λέγονταν Βιλαέτι ή στην αραβική Βιλάγια. Τα καθήκοντά του Βαλή ήταν αντίστοιχα με του σημερινού Νομάρχη ή Περιφερειάρχη με ενισχυμένες αρμοδιότητες οικονομικής και στρατολογικής φύσεως.

Σχετικά άρθρα