Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιδρομή των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ σε δύο πόλεις της Νιγηρίας

Επιδρομή των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ σε δύο πόλεις της Νιγηρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Μπόκο Χαράμ, Νιγηρία, Τζιχαντιστές,

Οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν την Πέμπτη σε δύο πόλεις στη βορειοανατολική Νιγηρία και σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της γαλλικής εταιρείας Lafarge, το οποίο ήταν στόχος τους και τον προηγούμενο μήνα.

Οι τζιχαντιστές αρχικά επιτέθηκαν στην πόλη Μπατζούγκα στην πολιτεία Γκόμπε, όμως εκδιώχθηκαν από τον στρατό και στη συνέχεια εξαπέλυσαν επίθεση στην πόλη Ασάκα που βρίσκεται κοντά, αλλά και στο γαλλικό εργοστάσιο το οποίο είχαν λεηλατήσει και στις 4 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων λεηλάτησαν τράπεζες, έκλεψαν οχήματα και φάρμακα, θυμίζουν περισσότερο επιδρομές ανεφοδιασμού παρά επεκτατικές ενέργειες.

Η επίθεση στην πόλη Μπατζούγκα ξεκίνησε στις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) με δεκάδες τζιχαντιστές να εισβάλουν φωνάζοντας «Αλλάχ Άκμπαρ» (ο θεός είναι μεγάλος).

Οι επιδρομείς άρχισαν να πυροβολούν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα προτού εμπλακούν σε μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας επί τρεις ώρες, σύμφωνα με τους κατοίκους.

«Επιτέθηκαν σε δύο τράπεζες και πυρπόλησαν τις έδρες των πολιτικών κομμάτων, καθώς και ένα μέρος των διοικητικών κτιρίων», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ο στρατός της Νιγηρίας έστειλε ενισχύσεις, ενώ ένα αεροπλάνο βομβάρδισε τους τζιχαντιστές, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τη Μπατζούγκα.

Οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς την Ασάκα, πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά, ανατινάζοντας μια γέφυρα για να εμποδίσουν την αποστολή ενισχύσεων.

Στην πόλη αυτή σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών με τον στρατό, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας γρήγορα υποχώρησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Μετά οι τζιχαντιστές «κατευθύνθηκαν προς το εργοστάσιο τσιμέντου», είπε ένας κάτοικος της πόλης.

Το εργοστάσιο της εταιρείας Lafarge, που κατασκευάστηκε το 1976, είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής τσιμέντου στη βόρεια Νιγηρία και σε αυτό εργάζονται περίπου 500 άνθρωποι, αδιευκρίνιστος αριθμός από τους οποίους είναι αλλοδαποί.

«Πήραν πολλά οχήματα 4×4, επίσης πήγαν στην κλινική του εργοστασίου απ’ όπου έκλεψαν ένα ασθενοφόρο και φάρμακα», πρόσθεσε ο ίδιος μάρτυρας, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα καθώς το προσωπικό είχε απομακρυνθεί από το εργοστάσιο μόλις πληροφορήθηκε την επίθεση στην Ασάκα.

Σχετικά άρθρα